E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21580
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Izglītība ģimenē jāsaskaņo ar skolas direktoru un dibinātāju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2020
Anna

Labdien! Lūdzu, sniedziet skaidrojumu un pamatojumu par šo jautājumu. Esmu Liepājas vidusskolas 4. klases skolēna māte. Covid-19 situācijā mēs vēlamies nodot savu bērnu tālmācībai (līdz gada beigām) šādu iemeslu dēļ: 1) mans bērns labi mācījās, un mēs varam organizēt visu sava bērna izglītības procesu; 2) mēs no skolas neko neprasām (aprīkojums, videokursi utt., utt.); paši uzņemsimies nepieciešamā materiāla izstrādi, tikai lūdzam dot iespēju nākt nokārtot visus nepieciešamos testus, un kontroldarbus un visus mājasdarbus redzēsim e-klasē; 3) mūsu ģimenē dzīvo ļoti veci vecvecāki, par kuru veselību uztraucamies (ja bērns infekciju pārnesīs mājās); visas Covid-19 slimnieku vietas slimnīcā mūsu pilsētā jau ir aizņemtas, 4) skolu apmeklē daudz bērnu, kuru vecāki strādā jūrā un neievēro visus nepieciešamos piesardzības pasākumus. Skolas administrācija sarunas laikā atsaucās uz faktu, ka tā nevar bērnu pārcelt uz tālmācību, jo valsts šai lietai nav izstrādājusi nekādus papildus normatīvos aktus (tikai veselības dēļ), un viņi nevēlas to ņemt uz sevi, lai nenotiktu masveida skolēnu aizplūšana utt. Lūdzu, palīdziet atrast iespēju, sniedziet direktoram pamatotu atbildi un nododiet bērnu tālmācībai, jo tās galvenokārt attiecas uz valsts pilsoņu tiesībām, pirmkārt, uz drošu dzīvi, veselību un izglītību. Iepriekš LIELS cilvēciskais PALDIES!

A
atbild:
25. novembrī, 2020
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ir jāatšķir tālmācības izglītības programma, attālinātās mācības un izglītība ģimenē. Tālmācības izglītības programmas pamatskolas pakāpē netiek piedāvāta visās izglītības iestādēs, līdz ar to, ja vēlaties, lai jūsu bērns mācās tālmācībā, ir jāatrod izglītības iestāde, kura šādu izglītības programmu piedāvā/ ir licencējusi. Savukārt attālinātās mācības 1.–6. klasei valstī šobrīd nav noteiktas, un skola tās īsteno tikai tad, ja attiecīgajai klasei Slimību profilakses un kontroles centrs noteicis pretepidēmijas pasākumus Covid-19 saslimšanas dēļ.

Pēc jūsu vēstules gan var secināt, ka jūs vēlētos izvēlēties nevis tālmācības formu, bet gan izglītību ģimenē, kas nozīmē, ka bērns nemaina skolu un izglītības programmu, bet par viņa izglītības procesu atbildību uzņemas vecāki.

Lai to nodrošinātu, vecākiem ir jāiesniedz rakstisks iesniegums skolas direktoram, un skolas direktors pēc saskaņojuma ar skolas dibinātāju ar rīkojumu ir tiesīgs noteikt, ka izglītības programmā paredzēto mācību saturu skolēns var apgūt ģimenē un ka par to ir atbildīgi viņa vecāki. Vecāku pienākums šajā gadījumā ir nodrošināt skolēna mācībām nepieciešamo mācību vidi un atbalstu mācību satura apguvei. Savukārt skolas administrācijai ir jānosaka izglītības programmas īstenošanas kārtība un kārtība, kādā izglītības iestādes pedagogi novērtēs skolēna mācību sasniegumus mācību gada laikā.

Saprotot skolēnu vecāku vēlmi un nepieciešamību aizsargāt savu bērnu un tuvinieku veselību, Ministru kabinets 2020. gada 17. novembrī pieņēma grozījumus Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, nosakot, ka līdz ārkārtējās situācijas beigām vecākiem vairs nav jāiesniedz ārsta izziņa vai psihologa atzinums, lai nodrošinātu izglītību ģimenē.

Ja skolas direktors šādu iespēju atsaka, jums jāvēršas pie skolas dibinātāja (piemēram, pašvaldības), lūdzot šādu iespēju nodrošināt.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas