E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21559
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja vecāks ārzemnieks nemaksā uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
Sandra

Bērna tēvs (Krievijas pilsonis) pirms sešiem gadiem ir aizbraucis uz Krieviju un kopš tā laika nav nevienu reizi ieradies Latvijā, lai apciemotu bērnu, nepiedalās nepilngadīgā bērna audzināšanā, naudu arī nedod, motivējot, ka nav tādas iespējas, kaut man ir zināms, ka viņam ir oficiālie ienākumi. Kas man jādara un kur jāgriežas, lai pieprasītu no bērna tēva uzturlīdzekļus (alimentus)? Vai iespējams prasīt no viņa arī ar atpakaļejošo datumu? Vai es varu arī pieprasīt uzturlīdzekļus no Valsts fonda, kamēr bērna tēvs mums nemaksā? Laulība, kas bija noslēgta Latvijā, joprojām nav šķirta. Mēs ar bērnu dzīvojam Latvijā, esam Latvijas pilsoņi.

A
atbild:
15. novembrī, 2020

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 10. panta pirmā daļa 1. punkts noteic, ka iesniedzējam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda, ja vienlaikus pastāv šādi apstākļi: 1) iesniedzējam un bērnam ir Latvijas Republikā piešķirts personas kods un deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā.

Attiecīgi jums ir iespēja vērsties ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā. Iesniegumu var iesniegt gan elektroniski caur vietni www.latvija.lv, gan ar pasta starpniecību.

Ja Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, uzturlīdzekļi tiek maksāti, sākot no perioda, kad jūs iesniedzāt iesniegumu par to izmaksu.

Jums arī pastāv iespēja piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva par periodu, kurā viņš neveica uzturlīdzekļu apmaksu. Šajā gadījumā ir jāsagatavo un jāiesniedz prasības pieteikums tiesā, kur bērna tēvs būs atbildētājs.

Ja uzturlīdzekļu piedzenamā summa nepārsniedz 2500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu process notiek vienkāršotā kārtībā, kur ir jāsniedz aizpildīta pieteikuma veidlapa, kas ir pieejama šeit.

Piedzenamā uzturlīdzekļu summa ir jānorāda kopā par visu periodu, par kuru vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas