E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21523
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulības šķiršana un uzvārda maiņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Zane

Man gaidāma šķiršanās no vīra pie notāra. Kopīgu bērnu nav, par mantas sadali esam vienojušies. Nav skaidrs jautājums par uzvārda maiņu. Esmu izlēmusi, ka nevēlos atgriezties savā pirmslaulības uzvārdā, kas bija no dzimšanas, bet iegūt dzimtas uzvārdu augšupejošā līnijā, proti, vectēva uzvārdu. Laulības šķiršanas pieteikumā notāram jānorāda savs uzvārds pēc šķiršanās un laulība tiek šķirta ne ātrāk kā 30 dienu laikā, savukārt dzimtas uzvārdu var iegūt ar pieteikumu dzimtsarakstu nodaļā un atļauju arī var saņemt 30 dienu laikā (pēc tam 30 dienu laikā jādodas uz PMLP, lai kārtotu dokumentus). Kā šo jautājumu nokārtot tā, lai nav divreiz pēc kārtas jāmaina dokumenti? Proti, kādā secībā kārtot dokumentus un pareizi rīkoties, lai uzvārdu var nomainīt reizē ar šķiršanos? Vai dokumentus notāram un dzimtsarakstu nodaļai iesniegt reizē vienā dienā, un vai pēc laulības šķiršanas un uzvārda maiņas atļaujas būs iespēja uzreiz iegūt dzimtas uzvārdu? Pateicos jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Jūsu gadījumā zvērināts notārs uzsāks laulības šķiršanas lietu tad, kad saņems abu laulāto kopīgu iesniegumu par laulības šķiršanu un rakstveida vienošanos par kopīgās mantas sadali. Zvērināts notārs nešķir laulību ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas.

Civillikuma 82. pants paredz iespēju atgūt pirmslaulības uzvārdu, ja persona, dodoties laulībā, savu uzvārdu tika mainījusi. Šķirot laulību bezstrīdus kārtībā pie notāra, jūs varat mainīt uz to pirmslaulības uzvārdu, kāds norādīts laulības apliecībā.

Ja vēlaties mainīt pašreizējo uzvārdu uz dzimtas uzvārdu, dokumentu iesniegšanas secība varētu būt šāda:

  • uzsākot laulības šķiršanas lietu pie zvērināta notāra, iesniegumā norādiet, ka savu uzvārdu nemaināt, atstājot savu laulības laikā iegūto uzvārdu;
  • tai pašā laikā iesniedziet pieteikumu dzimtsarakstu nodaļai par uzvārda maiņas atļauju.

Notariāta likuma 338. pants  paredz, ka par šķirto laulāto, kuram ir Latvijas Republikas valstspiederība, zvērināts notārs sagatavo ziņas par laulības šķiršanu un tās nosūta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (turpmāk – PMLP) teritoriālajai nodaļai pēc katra šķirtā laulātā deklarētās dzīvesvietas.

Savukārt saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 7. panta otro daļu Tieslietu ministrijas dzimtsarakstu departamenta lēmums par atļauju mainīt uzvārdu tiek paziņots Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar minētā likuma 10. pantu lēmums par uzvārda maņu 30 dienu laikā pēc spēkā stāšanās jāiesniedz PMLP, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu;

  • līdz ar to PMLP ziņas saņem secīgi, vispirms zvērināts notārs, šķirot laulību, nosūtīs ziņas par šķirto laulību, saglabājot uzvārdu, un pēc tam jūs personīgi iesniegsiet ziņas PMLP saskaņā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta lēmumu;
  • tātad pārējos dokumentus nāksies mainīt tikai vienu reizi – un vēlreiz norādu, ka personas identitātes un citus dokumentus jāmaina 30 dienu laikā pēc lēmuma par uzvārda maiņu saņemšanas.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas