E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13110
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par telpas izmantošanu var pieprasīt nomas maksu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2017
Liene Ivanova

Labdien! Dzīvojamā māja – kopīpašums ar lietošanā esošiem dzīvokļiem. Personas lietošanā atrodas telpa, kurā atrodas apkures sistēmas daļas un “Rīgas siltuma” ventilis. Uz telpu nav ierakstīts apgrūtinājums zemesgrāmatā par labu kopīpašniekiem. Vai personai ir tiesības prasīt piespiedu nomu par telpas izmantošanu, vai personai ir tiesības prasīt nomas maksu par laiku no īpašuma un lietošanas tiesības ierakstīšanas zemesgrāmatā 2012. gadā? Pret ko jāceļ prasība tiesā? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
09. novembrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka šādas situācijas bieži mēdz būt denacionalizētos namos, kur dzīvokļus pārdod kā kopīpašuma domājamās daļas, māju nesadalot dzīvokļu īpašumos. „Beigās viena vai vairākas telpas (parasti pagrabtelpas), kurās atrodas kopīpašuma elementi, paliek mājas īpašniekam, un iznāk, ka telpa pieder vienam īpašniekam, bet apkures sistēmas elementi – visiem kopīpašniekiem. Šī ir situācija, kad domājamo daļu īpašnieki ir uzskatāmi par apstākļu ķīlniekiem: pērkot dzīvokļus, viņi, visticamāk, nebija ieguvuši precīzu informāciju par telpu piederību un iespējamām papildu izmaksām saistībā ar piespiedu nomu. (Viņi arī nevar īpaši pret to protestēt, jo var palikt bez apkures, piemēram, atsevišķam īpašniekam piederošās telpas remonta dēļ.) Domājamo daļu īpašnieki var domāt  – vai siltummezglu pārvietot uz citurieni, vai attiecīgo telpu censties izpirkt. Ja tas nav iespējams, atliek telpas nomas piespiedu tiesiskās attiecības.

Ja domājamo daļu īpašnieki nav ar mieru slēgt līgumu par attiecīgās telpas nomu, tās īpašniece var vērsties ar iesniegumu tiesā, lai noteiktu attiecīgās telpas nomas maksu un to piedzītu no kopīpašniekiem, kuri izmanto mājas apkures sistēmu. Nomas maksu var piedzīt no brīža, kad īpašums un tā lietošanas tiesības reģistrētas zemesgrāmatā.”

Šis ir vispārīgs komentārs saistībā ar jautājumā iekļauto informāciju, taču par piespiedu nomas tiesisko attiecību nodibināšanu konkrētajā gadījumā tomēr būtu nepieciešams kvalificēta jurista padoms, it īpaši, pirms vērsties ar iesniegumu tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas