E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21442
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Obligātā veselības pārbaude

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
IRINA

Labdien! Esmu picu cepēja. Pirms trīs gadiem veicu obligāto veselības pārbaudi. Darba devējs liek veikt atkārtotu pārbaudi un iesniegt izziņu Nr. 27/u, jo pagājis gads no iepriekšējās. Vai nepieciešams iesniegt abus? Vai pietiek tikai ar Nr. 27/u? Un vēl viens jautājums. Ģimenes ārsts Nr. 27/u nozīmējumu uz rentgenu izsniedz ar atzīmi “maksas”. Man jāmaksā 15 eiro. Kāpēc strādājošajam jāmaksā pilna summa, nevis pacienta līdzmaksājums? Un par izziņas saņemšanu ģimenes ārsts prasa 5 eiro. Vai tas ir pamatoti? Vai man obligāti ir jāiziet arī ginekologa pārbaude, lai saņemtu izziņu Nr. 27/u? Paldies!

A
atbild:
01. februārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” paredz, ka atkārtotas ikgadējas obligātās veselības pārbaudes jāveic tikai personām, kuras darbā ir tiešā kontaktā ar bērniem. Tiek pārbaudīts personas inficēšanās risks ar tuberkulozi, novērtējot plaušu tuberkulozes slimības pazīmes un veicot plaušu rentgenogrāfiju.

Savukārt pārtikas nozarē strādājošajām personāmkuras jau iepriekš ir veikušas obligāto veselības pārbaudi, strādājot šajā nozarēir derīgi līdz šim veiktās obligātās veselības pārbaudes rezultāti un ieraksts personas medicīniskajā grāmatiņā, kas apliecina veiktu obligāto veselības pārbaudi.

Pārējiem pārtikas nozarē nodarbinātajiemkas tieši saskaras ar pārtikujāveic tikai pirmreizējā obligātā veselības pārbaude, kas ietver inficēšanās risku ar zarnu infekciju izvērtējumu un laboratorisku izmeklējumu veikšanu pēc epidemioloģiskām indikācijām. 

Ņemot vērā to, ka ģimenes ārsts vislabāk pārzina sava pacienta slimības vēsturi, jautājumu par pārbaudēm jāuzdod savam ģimenes ārstam.

Jāatzīmē, ka obligāto veselības pārbaudi neapmaksā valsts. Ja darba devējs nosūta pretendentu veikt Darba likuma 36. pantā minēto veselības pārbaudi, tad darba devējam ir obligāts pienākums segt ar to saistītos izdevumus. Arī tad, ja ārsta atzinumā tiks konstatēts, ka pretendents nav piemērots darba veikšanai, izmaksas jāsedz darba devējam. Izņēmums ir situācijas, kad pretendents darba intervijā ir apzināti sniedzis nepatiesu informāciju. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas