E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21434
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai pēc BKA var grozīt darba līguma noteikumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Tatjana

Pirms bērna kopšanas atvaļinājuma darba slodzi dalījām 2 kolēģes, tagad, kad atgriežos, vadītāja nolēma atstāt darbā arī skolotāju, kas bija pieņemta manā vietā uz laiku (iespējams, ka viņa uzreiz jau tika pieņemta nevis uz laiku, bet pastāvīgu darbu, par to mani neinformējot), un slodzi dalīt starp mums 3 (agrāko 2 vietā), katrai piedāvājot tikai 0,8 ar pamatojumu, ka vajag cilvēku, kas aizvietos, ja mans bērns slimos. Cik tas ir likumīgi?

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma normās netiek lietots jēdziens “slodze”, ir normālais darba laiks vai nepilnais darba laiks. Pedagogu darba algas likmes un mēneša darba algas, tostarp tarifikācijas sastādīšanu jaunam mācību gadam, kurā noteiktas pedagogu “slodzes”, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”. Atbilstoši šo noteikumu 11. punktam pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi), izņemot izglītības iestāžu vadītāju un šo noteikumu 1. pielikuma 1. un 2. tabulā minētajos amatos strādājošo pedagogu darba algu, katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju (saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu), sākot no 1. septembra. Tarifikācijā norāda katra pedagoga slodzi, kā arī vakantos pedagogu amatus un vakanto stundu skaitu mācību priekšmetos atbilstoši izglītības programmas mācību priekšmetu stundu plānam. Mainoties tarifikācijai, katru gadu darba devējam ir pienākums darbiniekus iepazīstināt ar tarifikāciju kā neatņemamu darba līguma sastāvdaļu, piedāvājot darba līguma grozījumus. Darba devējam ir pienākums veikt darbinieku darba līgumos  grozījumus, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību.

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu “Darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties”. Proti, šis pants paredz, ka darba līguma grozījumos jābūt ietvertai visai tai informācijai, kas noteikta Darba likuma 40. pantā. Ja darbinieks piekrīt un paraksta tarifikāciju, tātad piekrīt darba līguma grozījumiem, tai ir juridisks spēks un tā ir uzskatāma par sākotnējā darba līguma sastāvdaļu. Šāda veida vienošanās dokumentā nav jāizklāsta slodzes samazināšanas iemesli. Tā kā darba devējs piedāvā darba slodzes un darba samaksas samazinājumu, darbiniekam ir tiesības atteikties no darba līguma grozīšanas, neparakstot tarifikāciju, bet rakstveidā informējot darba devēju, ka viņš nepiekrīt piedāvātajai tarifikācijai. Taču jārēķinās, ka tādā gadījumā darba devējs var uzteikt darba līgumu atbilstoši Darba likuma 98. panta pirmajai daļai: “Darba devējam saskaņā ar šā likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem ir tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu ar nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.” Darba devējam ir pienākums noradīt uzteikuma pamatojumu. Šādā situācijā, kad darbinieks nepiekrīt darba līguma grozījumiem, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku pēc mēneša no uzteikuma saņemšanas dienas ir pārtraucamas pēc Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkta: tiek samazināts darbinieku skaits, izmaksājot Darba likuma 112. pantā noteikto atlaišanas pabalstu un atlīdzību par neizmantoto atvaļinājumu atbilstoši Darba likuma 149. panta piektajai daļai.

Tomēr pirms uzteikuma došanas darba devējam būtu jāizvērtē, vai nepastāv kādi ierobežojumi un aizliegumi uzteikt darba līgumu sakarā ar piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, kas noteikti Darba likuma 109., 110. pantā. Tāpat darba devējam jāizvērtē Darba likuma 108. pantā noteiktās darbinieku priekšrocības palikt un turpināt darba tiesiskās attiecības, ja darbinieku skaits tiek samazināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas