E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21431
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Personas datu izpaušana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Mārcis

Labdien! Kā rīkoties, ja iestādes amatpersona, kurai esmu iesniedzis iesniegumu, bez manas piekrišanas un nepieciešamības citas iestādes amatpersonām ir atklājusi manus personas datus, t. i., vārdu un uzvārdu? Pašā iestādē jau esmu vērsies un saņēmis atbildi, ka tādā veidā netiek būtiski skartas manas tiesības un ka man nemaz nav pierādījumu šādai rīcībai. Vai arguments par to, ka manas tiesības nav būtiski skartas, ir juridiski korekts? Vai man šādā situācijā ir pienākums vākt pierādījumus? Kas šādā situācijā varētu būt pieņemams pierādījums?

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Datu aizsardzīgas regula 2016/679 un Latvijas Republikas normatīvie akti. Iestāde, veicot jūsu iesnieguma apstrādi, rīkojas saskaņā ar Administratīvā procesa likuma un Iesniegumu likuma normām, t. i., ja iestādei, izskatot jūsu iesniegumu, ir nepieciešams iegūt papildu ziņas vai arī iesniegums ir pārsūtāms citai iestādei (pēc piekritības) un atbildes sagatavošanai vai ziņu iegūšanai ir nepieciešama jūsu identitātes izpaušana (citādi nav iespējams sniegt jums atbildi pēc būtības), tad attiecīgo datu izpaušana ir tiesiska. Savukārt, ja atbildes sagatavošanai un/vai informācijas iegūšanai nav nepieciešama jūsu (iesniedzēja) identitātes atklāšana, tad iestādei, pārsūtot jūsu iesniegumu citai iestādei, ir nepieciešams (pienākums) veikt fizisko personu identificējošās informācijas anonimizēšanu.

Ņemot vērā jautājumā teikto, iestāde nenoliedz faktu par jūsu personas datu nodošanu trešajām personām (citai iestādei). Jautājumā teikts: iestāde apgalvo, ka “tādā veidā netiek būtiski skartas manas tiesības”.

No minētā secināms, ka iestāde pirms personas datu pārsūtīšanas citai iestādei ir veikusi ietekmes novērtējumu attiecībā uz iejaukšanos jūsu privātumā un secinājusi, ka “iejaukšanās jūsu privātumā nerada būtisku ietekmi”.

Ņemot vērā iestādes sniegto atbildi, paskaidrojam, ka jums ir tiesības pieprasīt no minētās iestādes ietekmes novērtējumu par jūsu personas datu izpaušanas nepieciešamību trešajām personām un šīs ietekmes novērtējuma secinājumus. Bez minētā paskaidrojam, ka iestādei, kura saņēmusi jūsu personas datus ne no paša datu subjekta (iesniedzēja), ir pienākums sniegt datu subjektam (jums) informāciju, kas noteikta regulas 14. pantā.

Ņemot vērā apstākļus, ka personas datu aizsardzība ir viens no cilvēktiesību pamatprincipiem, jums saskaņā ar regulas 15. panta 1. punkta c) apakšpunktu ir tiesības pieprasīt un iestādei ir pienākums jums sniegt ziņas, kam un uz kāda pamata jūsu personas dati ir izpausti (norādot konkrētās lietas apstākļus).

Pirmšķietami ir secināms, ka iestāde ir formāli “atrakstījusies” un ignorējusi iesniedzēja pamattiesības attiecībā uz iensiedzēja personas datu apstrādi (izpaušana trešajām personām).

Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar motivētu iesniegumu par jūsu personas datu prettiesisku apstrādi.

Iespēju robežās jums ir jāiegūst pierādījumi par saviem apgalvojumiem (datu nodošanu trešajai personai). Kā pierādījumi par attiecīgo faktu var kalpot jebkuras ziņas par jūsu aprakstīto notikumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas