E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21393
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Kādas prasības jāievēro mobilo skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2020
Jana

Labdien! Gribu kļūt par patentmaksātāju, lai sniegtu skaistumkopšanas pakalpojumus ar zemu inficēšanās risku. Vai es varu ierīkot darba vietu savā dzīvoklī (istabā) un būt mobilo pakalpojumu sniedzēja? Kādas prasības jāievēro, piemēram, vai obligāti guļamistabā jāievieto izlietne?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Prasības telpām, to aprīkojumam un darba piederumiem ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 631 “Higiēnas prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai”. Šo noteikumu 4. nodaļā ir uzskaitītas prasības arī mobilo skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, pakalpojumu sniegšanai, to aprīkojumam un darba piederumiem, prasības skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzējam, kas pakalpojumu sniedz ārpus tā sniegšanai paredzētām un speciāli šim mērķim iekārtotām telpām, tostarp savā vai patērētāja dzīvesvietā (mobilais pakalpojums).

Lai nodrošinātu skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem nepieciešamos skaidrojumus par higiēnas prasībām, dezinfekcijas un sterilizācijas veikšanas kārtību, kā arī skaidrotu citas saistošo noteikumu prasības, Veselības inspekcija ir izstrādājusi labas higiēnas prakses vadlīnijas skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem (skatīt šeit).

Vadlīnijās ir norādes arī par izlietnes ierīkošanu darba telpā: lai sniegtu veselībai drošus un higiēniskus skaistumkopšanas pakalpojumus, jābūt ierīkotai centralizētai vai autonomai aukstā un karstā ūdens padevei un sadzīves kanalizācijas sistēmai. Izlietne ir nepieciešama gan roku higiēnai (mazgāšanai pirms un pēc klienta apkalpošanas un, ja nepieciešams, pakalpojuma sniegšanas laikā), gan lietoto darba piederumu apstrādei. Atkarībā no pakalpojuma sniegšanas vietas lieluma, piedāvāto pakalpojumu klāsta un sanitārtehniskajām iespējām rekomendējams ierīkot atsevišķas izlietnes (t. i., divas) roku higiēnai un darba piederumu apstrādei, taču pieļaujams izmantot arī vienu izlietni šīm abām funkcijām.

Kā alternatīva ūdens padeves ar sadzīves kanalizāciju ierīkošanai un izlietnes nodrošināšanai darba telpā nav pieļaujama:

  • situācija, kad roku higiēnai un darba piederumu apstrādei tiek izmantotas tualetes telpas;
  • pārvietojamo (mobilo) izlietņu uzstādīšana un lietošana (tās parasti sastāv no tvertnes tīrajam ūdenim un netīrajam ūdenim, kājas sūkņa).

Ja darba telpā nevar ierīkot izlietni ar tekošu auksto un karsto ūdens padevi un sadzīves kanalizācijas sistēmu, telpa nav uzskatāma par skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai atbilstošu. Pārvietojamās izlietnes pieļaujams izmantot tikai ikdienas sadzīves situācijās, piemēram, kā pagaidu risinājumu ēkā, kurā vēl nav ierīkota kanalizācijas sistēma, vai kad nepieciešams nodrošināt roku higiēnu publisku pasākumu laikā. Izlietnei ar tekošu auksto un karsto ūdens padevi un sadzīves kanalizācijas sistēmu jābūt pieejamai katrā darba telpā neatkarīgi no sniegtā skaistumkopšanas pakalpojumu veida.

Ja pakalpojuma sniedzējs ir reģistrējis saimniecisko darbību, lai sniegtu dažādus skaistumkopšanas pakalpojumus, par to nepieciešams paziņot Veselības inspekcijai, aizpildot iesnieguma veidlapu. Iesniegums ir jāiesniedz arī tiem pakalpojumu sniedzējiem, kas skaistumkopšanas pakalpojumus veic, izbraucot pie klienta vai savā dzīvesvietā, norādīts Veselības inspekcijas mājaslapā.

Ja strādā ar klientiem, pakalpojumu sniedzējam ir jāseko arī prasībām, kādas ir noteiktas un regulāri pārskatītas Covid-19 infekcijas izplatīšanās ierobežošanai.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” paredz: ja tiek organizēts pasākums vai sniegts saimnieciskais pakalpojums, nosakot pieļaujamo dalībnieku/apmeklētāju skaitu, ir jāievēro vēl šādi papildu nosacījumi:

  • pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā cilvēku skaita, ko pieļauj vietas platība un infrastruktūra;
  • vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platības;
  • pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nodrošina publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu attiecīgajā vietā.

Noteikumos ir arī vispārējie pamatprincipi, kādi jāievēro, lai novērstu Covid-19 izplatību sabiedrībā: 1. informēšana; 2. distancēšanās; 3. higiēna; 4. personas veselības stāvokļa uzraudzība.

Lai īstenotu informēšanas pamatprincipu, saimnieciska vai publiska pakalpojuma sniedzējs vai pasākuma organizators labi redzamā vietā izvieto vismaz šādu informāciju par piesardzības pasākumiem:

  1. brīdinājumu, ka attiecīgajā vietā nedrīkst atrasties personas, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai izolācija vai kurām ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes;
  2. brīdinājumu par divu metru distances ievērošanu, kā arī par citiem distancēšanās nosacījumiem, ja tādi ir noteikti;
  3. pareizas roku higiēnas un respiratorās higiēnas nosacījumus.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas