E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2134
Lasīšanai: 3 minūtes

Visu ieslodzīto lietas tiesā uz pārskatīšanu nenonāks

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. martā, 2013
Liana Strupe

Labdien! Manu draugu notiesāja pēc Krimināllikuma 175. panta 3. daļas ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu. Viņa aizstāve tiesā bija B. Miķelsone. It kā ļoti laba advokāte. Esmu neizpratnē, kāpēc pārrunās Miķelsones kundze mani maldināja, teica, ka mans draugs tiks atbrīvots jauno izmaiņu dēļ Krimināllikumā pēc 1. aprīļa? Jo esot 2 trešdaļas no piespriestā soda jau izcietis! Bet izradās, ka nemaz visu lietas netiks nodotas tiesai uz pārskatīšanu! Vai ir kādas cerības manam draugam uz ātrāku atbrīvošanu?

A
atbild:
02. aprīlī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, tā tas patiešām ir - visu ieslodzīto lietas tiesā uz pārskatīšanu nenonāks. Grozījumu Krimināllikumā (KL), kas stājas spēkā 1.aprīlī, mērķis ir mazināt maksimālās un minimālās soda sankcijas, ieviešot alternatīvos sodus.

Tas nozīmē, ka ieslodzījuma vietas administrācija izvērtēs, vai likuma grozījumi attiecas uz notiesātā lietu, un ja tā, tad mēneša laikā no KL grozījumu spēkā stāšanās dienas nosūtīs tiesai iesniegumu par iepriekšējā sprieduma mainīšanu. Šiem notiesātajiem brīvības atņemšanas soda apmērs tiks samazināts līdz jaunajam maksimālajam soda apmēram, ja līdz šim piemērotais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par jauno maksimālo soda apmēru.

Tiesnesis lietu skatīs rakstveida procesā: par naudas sodu - mēneša laikā, bet par pārējiem sodu veidiem – triju mēnešu laikā.

Grozījumi 175.panta 3 daļā paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Tātad maksimālais soda laiks, kas iepriekš paredzēja brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem, ir samazināts uz maksimālo laiku līdz pieciem gadiem.

No jautājumā iesūtītās informācijas par notiesājošo spriedumu (notiesāts ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu) un 175.panta 3.daļas grozījumu redakcijas var secināt, ka Jūsu drauga lieta visticamāk nav klasificējama kā pārskatāmā lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas