E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2121
Lasīšanai: 3 minūtes

Izmaiņas Krimināllikumā neparedz visu notiesāto amnestiju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2013
Liana Strupe

Sveicināti! Esmu nesaprašanā, vai 1. aprīļa grozījumi attiecas arī uz 175. pantu 3. daļu? Ja jā, tad esmu neizpratnē, kāpēc mana drauga lieta nav nodota prokuraturā uz izskatīšanu, lai amnestētu? Vai tad ir kādi izņēmumi, kuru ieslodzīto lietas tiek nodotas pārskatīšanai tiesā un kuras ne? Un vai tad cietuma administracijai ir tiesības lemt, kuru ieslodzīto lietas ir jānodod un kuru ne? Cik lasot masu medijos izpratu, kad visu ieslodzīto lietas tiks nodotas pēc 1. aprīļa tiesai uz izskatīšanu, uz kuriem attiecas jaunie grozījumi un cietuma aministracijai tik jaizšķiro, nevis jālemj, kuru lietu nodot tiesai un kuru ne! Laikus jau saku lielu paldies par sniegto atbildi, kuru gaidīšu ar lielu nepacietību!

A
atbild:
28. martā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Diemžēl Jūs esat pārpratusi masu medijos publicēto informāciju, uztverot, ka visas ieslodzīto lietas tiks nosūtītas tiesai pārskatīšanai. Tā tas nav. Jo – jaunās kriminālsodu politikas mērķis ir mazināt maksimālās un minimālās soda sankcijas, kā arī ieviest alternatīvos sodus.

Attiecībā uz Krimināllikuma 175.panta 3.daļas sankciju grozījumi paredz šādu izmaiņu: “/../soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.” Tātad maksimālais soda laiks, kas iepriekš paredzēja brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem, ir samazināts uz maksimālo laiku līdz pieciem gadiem.

Kriminālsodu pārskatīšanas prakse, ar to saprotot, kuras lietas tiek nodotas tiesai, ir noteikta jaunā Krimināllikuma pārejas noteikumu 8.punktā. Tas paredz, ka „brīvības atņemšanas sodus līdz Krimināllikuma attiecīgajā pantā paredzētajam maksimālajam sodam samazina personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.”

Tātad ieslodzījuma vietas administrācija atlasa un nosūta tiesai pārskatīšanai tikai to notiesāto personu lietas, kurām ar tiesas spriedumu bijis piespriests maksimālais sods. Lietu pārskatīšana ir paredzēta rakstveida procesā, bez notiesātā klātbūtnes. Var spriest, ka konkrētās notiesātās personas lieta tiks pārskatīta, ja tai tiesas piespriestais sods bijis lielāks par brīvības atņemšanu uz 5 gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas