E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2154
Lasīšanai: 3 minūtes

Par lietas atkārtotu izskatīšanu tiesā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2013
krista

Labdien! Vai manam draugam tiks izskatīta lieta sakarā ar 1. aprīļa grozījumiem, ja viņš ir sodīts pēc 176. panta 3. daļas, 175. panta 3. daļas un pēc 177. panta 2. daļas? Kā viņu ietekmēs šie grozījumi, ja viņš atrodas ieslodzījumā jau 10 gadus un sods bija uzlikts - 11 gadi? Vai šim cilvēkam ir iespēja tikt atbrīvotam ātrāk? Jau iepriekš liels paldies par atbildi.

A
atbild:
04. aprīlī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Grozījumu Krimināllikumā (KL), kas stājas spēkā 1.aprīlī, mērķis ir mazināt maksimālās un minimālās soda sankcijas, ieviešot alternatīvos sodus.

Soda sankcijas ir mainītas visos trīs Jūsu minētajos pantos.

175.panta 3. daļā iepriekš bija maksimāli iespējams 10 gadu brīvības atņemšanas sods ar vai bez mantas konfiskācijas. Turpmāk piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

176.panta 3. daļā iepriekš bija maksimāli iespējams 15 gadu brīvības atņemšanas sods, mantas konfiskācija un policijas kontroles uz laiks līdz trim gadiem. Turpmāk piemēros brīvības atņemšanu uz trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

177.panta 2. daļā iepriekš bija maksimāli iespējams sešu gadu brīvības atņemšanas sods vai mantas konfiskācija, vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām. Turpmāk piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

To, vai konkrētās notiesātās personas lieta nonāks atkārtotai izskatīšanai tiesā un tādējādi var gaidīt sprieduma maiņu, jau patlaban izvērtē konkrētās ieslodzījuma vietas administrācija. Likums nosaka, ka lietu vērtēšanā atkārtotai iesniegšanai tiesā mēneša laikā no KL grozījumu spēkā stāšanās dienas nododamas to notiesāto lietas, kam līdz šim tiesas piespriestais soda apmērs ir lielāks par to, kāds ir maksimāli iespējams jaunajā likuma redakcijā. Tiesnesis lietu skatīs rakstveida procesā: par naudas sodu lems mēneša laikā, bet par pārējiem sodu veidiem – triju mēnešu laikā.

No jautājumā iesūtītās informācijas par notiesājošo spriedumu (notiesāts ar brīvības atņemšanu uz 11 gadiem) var spriest, ka Jūsu drauga lieta visticamāk nav klasificējama kā pārskatāmā lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas