E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1743
Lasīšanai: 4 minūtes

Notiesātos, kas izcietuši pusi soda, no šā gada neatbrīvos

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2012
sanda ose

Labdien. Manam vīram ir piespriesti 6 gadi cietumā par 175. panta 3. daļu. Viņš tur ir pirmo reizi. Vai tā ir taisnība, ka ar 2013.gadu cilvēkus, kuri ir notiesāti pirmo reizi, laidīs ārā, ja tur nosēdēts ir pus termiņš? Viņš jau tur ir gadu. Vai drīkstu rakstīt vēstuli prezidentam par apžēlošanu? Mums ir 5 mēnešus jauns bērniņš un 4 gadus puisītis. Kā man rīkoties, mēs paši dzīvojam Anglijā, bet vīrs Latvijā sēž, un izbraukāt katru mēnesi vai katru otro, nav tādas iespējas. Svarīgākais mans jautājums, vai drīkstu rakstīt apžēlošanas vēstuli prezidentam, jo mums ir vajadzīgs tētis mājās. Paldies.

A
atbild:
03. janvārī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likums „Grozījumi Krimināllikumā” Saeimā tika pieņemts 2012.gada 13.decembrī, Valsts prezidents  šo likumu izsludināja 27.decembrī, taču spēkā tas stāsies 1.aprīlī.

Attiecībā uz Krimināllikuma 175.panta 3.daļas sankciju grozījumi paredz šādu izmaiņu: “/../soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.” Tātad maksimālais soda laiks ir samazināts līdz pieciem gadiem.

Jaunā likuma pārejas noteikumu 8.punktā ir noteikts: „Brīvības atņemšanas sodus līdz Krimināllikuma attiecīgajā pantā paredzētajam maksimālajam sodam samazina personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.” No iepriekš minētā izriet, ka Jūsu vīram piespriestais brīvības atņemšanas sods varētu tikt samazināts par gadu.

Jāatzīmē, ka arī saskaņā ar likuma grozījumiem Jūsu vīra noziedzīgo nodarījumu var kvalificēt kā smagu noziegumu (7.pants: „Smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim gadiem, bet ne ilgāku par astoņiem gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par astoņiem gadiem.")

Tas savukārt ir saistīts ar Apžēlošanas likumā noteikto: „5.pants. Apžēlošanas lūguma iesniegšanas termiņi
(1) Apžēlošanas lūgumu var iesniegt pēc tiesas sprieduma stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad persona par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu notiesāta ar brīvības atņemšanu.
(2) Gadījumos, kad persona notiesāta par smaga nozieguma izdarīšanu, apžēlošanas lūgumu var iesniegt, ja faktiski ir izciesta ne mazāk kā puse no piespriestā brīvības atņemšanas soda.”

Taču jāuzsver  -  šis ir skaidrojums, vadoties no Jūsu jautājumā izlasāmā un to samērojot ar likumu normām. Iespējams, ka Jūsu vīra lietā ir kādas nianses, kas lietas virzību var ietekmēt citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas