E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21176
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Vai var izklaidēties publiskā vietā, ja izsniegta slimības lapa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Dace

Man šāds jautājums: ja cilvēkam pēc kritiena ir ceļa trauma un galvas smadzeņu satricinājums, ko atzinuši ārsti pēc datortomogrāfijas pārbaudes, un izsniegta slimības lapa, vai slimības laikā cilvēks var darīt, ko vēlas, tas ir, brīvi atrasties izklaides vietās, darīt jebkādus citus darbus, kas nav saistīti ar tiešo darba pienākumu veikšanu? Vienkārši slimības lapas laikā daru, ko gribu. Šo faktu kolēģi konstatēja, jo redzēja, it īpaši, ja darbā rezultāti ir neapmierinoši, vairākas reizes tika izteikti aizrādījumi par darba laika neievērošanu, darba pienākumi izpildīti, kā jau minēju, neapmierinoši, un slimības lapas tiek ņemtas par diezgan nenozīmīgām problēmām, jo ģimenes ārsts tās regulāri izsniedz.

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību akti nenoteic, ko persona, kurai ir izsniegta darbnespējas lapa, drīkst vai nedrīkst darīt. Taču Pacientu tiesību likuma 15. pants paredz, ka pacientam ir saistoši ārsta norādījumi.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība17. punkts paredz: ja ārsts vai ārsta palīgs konstatē, ka ir noticis ārstēšanās režīma pārkāpums, viņš izdara atzīmi darbnespējas lapas A un darbnespējas lapas B ailē “Atzīmes par ārsta vai ārsta palīga noteiktā režīma pārkāpšanu” un norāda datumu, kad noticis pārkāpums.

Ja darbinieks, kam izsniegta slimības lapa, atrodas publiskā izklaides vietā un par šo faktu darba devējam ir sniegta informācija, viņš, norādot uz apstākļiem, kas ļauj apšaubīt darbnespējas lapu izsniegšanas pamatotību, ir tiesības vērsties ar sūdzību:

  • pie ārsta, kas darbnespējas lapu ir izsniedzis;
  • Veselības inspekcijā (elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu “Elektronisks iesniegums Veselības inspekcijai”). Inspekcija izvērtēs, vai konkrētajā gadījumā konstatēto pārkāpumu dēļ darbnespējas lapu nepieciešams atzīt par nepamatoti izsniegtu.

Veselības inspekcijas kompetencē ir kontrolēt ārstniecības iestādēs izsniegto darbnespējas lapu pamatotību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas