E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20963
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kādi noteikumi jāievēro, atverot rotaļu vai interešu izglītības centru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Solveiga

Labdien! Mans jautājums ir saistīts ar rotaļu un attīstošo nodarbību telpas atklāšanu bērniem. Nodarbības notiks īrētās telpās. Kādi drošības, higiēnas un citi noteikumi ir jāņem vērā? Vai drīkstu veidot nepieciešamās mēbeles, ja tādas nav iespējams iegādāties? Paldies!

A
atbild:
01. septembrī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Iecerētā centra apraksts vedina domāt, ka tajā tiks apvienoti vairāki darbības virzieni – rotaļu istaba un interešu izglītības programma, iespējams, pat arī pasākumu organizēšana vai bērnu uzraudzības pakalpojums. Katrai no šīm darbības jomām ir specifiskas prasības, kas jāievēro.

Lai nodrošinātu bērniem interešu izglītības nodarbības, ir nepieciešama licence interešu izglītības programmas īstenošanai. Licenci interešu izglītības programmas īstenošanai konkrētā adresē izsniedz pašvaldība, turklāt telpām jāatbilst sanitārajām prasībām licencējamam darbības veidam.

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 73 “Par interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu” 5.3. un 5.4. punktā noteikts, ka licences saņemšanai jāiesniedz kopija (uzrādot oriģinālu) dokumentam, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu un telpām licencējamās programmas īstenošanai, un Veselības inspekcijas atzinuma (veidlapa 208/u) kopija par vietas un telpu atbilstību noteiktām sanitārajām prasībām licencējamajam darbības veidam (uzrādot oriģinālu) un citi dokumenti. Piemēram, licencējamās programmas apraksts un programmas apguvi apliecinošs dokuments, izziņa no Soda reģistra u. c.

Ja rotaļu un attīstošo nodarbību telpās bez vecāku klātbūtnes līdz 4 stundām dienā uzturēsies arī bērni, kas jaunāki par 7 gadiem, tad visdrīzāk paralēli tiks sniegts arī bērnu uzraudzības pakalpojums. Ja konkrētajā adresē persona sniegs arī bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir jānodrošina telpu atbilstība Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” īslaicīgam bērnu uzraudzības pakalpojumam paredzētajām prasībām. Šai nolūkā ir jāreģistrējas Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, iesniedzot Izglītības kvalitātes valsts dienestā iesniegumu un apliecinājumu par prasmi sniegt pirmo palīdzību (sīkāka informācija atrodama dienesta mājaslapas sadaļā Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija).

E-konsultācijā par līdzīgu tēmu – “Noteikumi interešu izglītības centram un bērnu uzraudzības pakalpojumam atšķiras” – Izglītības kvalitātes valsts dienests norādīja: ja persona vēlas sniegt gan īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu, gan īstenot interešu izglītību, tad kā telpām, tā pašai personai jāatbilst abu jomu normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, arī higiēnas prasībām.

Lai saņemtu konkrētāku atbildi, lūdzam vērsties atbildīgajās institūcijās – savā pašvaldībā (interešu izglītības programmu licencēšana), Veselības inspekcijā (higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un interešu izglītības programmu īstenotājiem) un Izglītības kvalitātes valsts dienestā (bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšana) –, kas sniegs precīzāku informāciju, izvērtējot jau detalizētāk, kāda veida pakalpojumu iecerēts sniegt.

Lai atvērtu rotaļu centru, papildus būtu jāvērtē, kāds ir konkrēto telpu izmantošanas veids, jo normatīvais regulējums noteic, ka telpas drīkst izmantot tikai atbilstoši to paredzētajai funkcijai. Izklaides/rotaļu centra telpu izmantošanas veidam būtu jāatbilst, piemēram, sporta vai pašizklaides pasākumu telpu funkcijai. Vienkāršākais veids, kā to noskaidrot, ir ar kadastrālās uzmērīšanas lietu pieteikties uz konsultāciju pie pašvaldības būvvaldes arhitekta, kurš izstāstīs, vai funkcija ir atbilstoša un kāda procedūra ir jāveic, lai telpu funkciju nomainītu, ja tā nav atbilstoša.

Tāpat jāņem vērā, ka, organizējot rotaļu centru, jāgādā, ka bērniem pieejamās atrakcijas atbilst noteiktiem drošības standartiem, par ko plašāk varētu konsultēt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Drošības prasības šādu rotaļu stabu izveidei ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 18 “Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi”. Ja amatnieka paša darinātās iekārtas atbilst drošības prasībām (kas izklāstītas noteikumu II un III nodaļā) tās var uzstādīt.

Plašāk – LV portāla publikācijā “Jaunas prasības publiski pieejamiem bērnu spēļu laukumiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas