E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20934
Lasīšanai: 2 minūtes
1
9
1
9

Vai vīram ir tiesības pretendēt uz sievas iegādāto dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Anna

Labdien! Situācija ir šāda: sieva vēlas ņemt kredītu dzīvokļa iegādei (ir apgādībā arī bērns, tātad “Altum”), bet ar vīru nedzīvo un diemžēl vēl nav oficiāli šķīrusies. Kādas tiesības tādā gadījumā vīram ir uz iespējamo dzīvokli, ko sieva pati ar saviem ienākumiem vēlas iegādāties?

A
atbild:
25. augustā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Juridiski laulība pastāv arī tad, ja laulātie, kā tas tiek formulēts jautājumā, nedzīvo kopā. Laulība juridiski beidz pastāvēt ar tās šķiršanu.

Laulāto mantiskās attiecības regulē Civillikuma ceturtā apakšnodaļa. Civillikuma 89. pantā teikts: ja starp laulātajiem nav noslēgts līgums par mantas šķirtību, nosaka vispārējo principu, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Laulības šķiršanas gadījumā pēc dzīvokļa (nekustamā īpašuma) iegādes pastāv iespēja (risks), ka vīrs var pieteikt savus prasījumus uz šo mantu (dzīvokli), un tādā gadījumā sievai būs jāpierāda, ka nekustamo īpašumu viņa ir iegādājusies tikai un vienīgi par saviem līdzekļiem, bez vīra līdzdalības un nekustamā īpašuma iegādes laikā laulība jau faktiski nepastāvēja.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas