E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20913
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja viens no vecākiem pārkāpj saskarsmes tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2020
Lauris

Labdien. Ar sievu esam šķīrušies un dzīvojam atsevišķi. Mums ir kopīgs bērns, abiem ir aizbildniecība, un abi aprūpējam bērnu, dzīvojot atsevišķi. Bet, kamēr bērns ir pie mātes, māte bērnu psiholoģiski iespaido, nostāda negatīvi pret mani   tēvu, ka esmu slikts, ka pie manis nevajag iet, stāsta visādas muļķības, kas izraisa bērna distancēšanos no manis. Tā kā strādāju un patstāvīgi viens bērnu nespēju uzņemt, kā rīkoties šādā situācijā? Kur griezties? Mans mērķis ir panākt tikšanos ar bērnu biežāku – respektīvi, lai bērns atrodas 50/50 pie abiem vecākiem, un kā cīnīties ar bērna iespaidošanu no mātes puses?

A
atbild:
17. novembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Situācijā, kurā jautājums skar aizgādību pār bērnu un pastāv vecāku domstarpības, tā risināma ar bāriņtiesas vai tiesas starpniecību. Bāriņtiesa ir institūcija, kas ir tiesīga izšķirt vecāku domstarpības aizgādības jautājumos, kā arī pieņemt lēmumu. (Bāriņtiesu likuma 19. panta otrā daļa.) Bāriņtiesai arī ir tiesības saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 16. panta 7. punktu lūgt psihologu veikt personas vai ģimenes psiholoģisko izpēti un saņemt psihologa atzinumu par izpētes rezultātiem. Tādējādi sākotnēji jūsu situācijā būtu lietderīgi vērsties bāriņtiesā.

Kā nākamais iespējamais solis varētu būt vēršanās tiesā ar prasību par saskarsmes tiesību noteikšanu. Ja uzskatāt, ka bijusī sieva pārkāpj jūsu kā tēva tiesības un arī bērna tiesības, izdarot uz viņu spiedienu, iespējams pēc konsultācijas vērsties arī nevalstiskās organizācijās, kas nodarbojas ar interešu aizstāvību un pārstāvību. Latvijā vīriešu tiesības un intereses aizsargā biedrība “Vīriešu interešu pārstāvniecība”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas