E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20878
Lasīšanai: 2 minūtes

Piespiedu nomas attiecības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2020
Petro

Ir kopīpašums laukos: māja un četras ēkas. Zeme ir uz mana vārda, un apgrūtinājuma arī nekāda nav. Vai es otram cilvēkam varu izrakstīt rēķinu par viņa domājamās daļas apkopšanu un citu remontdarbu veikšanu būvēm? Viņš neliekas par tām ne zinis, un ēkas iet bojā. Un kā ar atļauju: vai viņš var staigāt pa manu zemi vai tikai nokļūt līdz savai domājamai daļai?

A
atbild:
01. septembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Tiesu praksē ir nostiprinājusies atziņa, ka ar zemes piespiedu nomu apzīmē likumā noteiktas zemes lietošanas tiesības, ja ēka, kas uzcelta vai iegūta īpašumā uz cita tiesiska pamata līdz 1992. gada 1. septembrim, pieder vienam, bet zeme – citam īpašniekam. Šādas tiesiskās attiecības paredz ēkas īpašnieka pienākumu maksāt zemes īpašniekam nomas maksu, un tās pamatojas uz likumu. Pastāvot piespiedu nomas attiecībām, tās var tiesiski risināt dažādi, piemēram:

  • abas puses vienojas par zemes nomas attiecībām, brīvprātīgi vienojoties;
  • ja abas puses nespēj vienoties, pēc ieinteresētās personas prasības pieteikuma pušu piespiedu nomas tiesisko attiecību ietvaru nosaka tiesa.

Tomēr tiesa noteiks tikai nomas maksu (ievērojot likumā noteiktos nomas maksas ierobežojumus) un nomas platību (ievērojot vispārējos dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabala noteikšanas parametrus). Līdz ar to arī servitūta nodibināšana nav nepieciešama, jo piekļuves jautājums būtu risināms, nosakot funkcionāli nepieciešamo platību ēku uzturēšanai. Tā kā ēkas nav kopīpašums, tad zemes īpašniekam nav tiesību prasīt ēkas īpašniekam to uzturēšanu tādā stāvoklī, kādu vēlētos zemes īpašnieks.

Pamats: Senāta 2012. gada 9. maija spriedums lietā Nr. SKC-41/2012, Senāta 2012. gada 27. jūnija spriedums lietā Nr. SKC-391/2012, Senāta 2016. gada 3. novembra spriedums lietā Nr. SKC-255/2016.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas