E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20641
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Atalgojums darbiniekiem, kuri vienā uzņēmumā strādā vienādos amatos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2020
Margareta

Labdien! Vai vienā uzņēmumā un amatā strādājošiem darbiniekiem drīkst būt atšķirīga darba alga? Piemēram, Rīgā un Liepājā. Darba apjoms, pienākumi un uzdevumi ir identiski.

A
atbild:
28. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vienlīdzīgu tiesību princips kā viens no darba tiesību pamatprincipiem ir ietverts Darba likuma 7. pantā. Panta pirmā daļa noteic, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī taisnīgu darba samaksu. Šīs tiesības darba devējam jānodrošina bez jebkādas diskriminācijas.

Valsts darba inspekcijas vadošā juriskonsulte Zaiga Strode norāda, ka aizliegums īstenot atšķirīgu attieksmi pret darbiniekiem, gan dibinot darba tiesiskās attiecības, gan darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā, it īpaši paaugstinot darbinieku amatā, nosakot darba apstākļus, darba samaksu vai profesionālo apmācību, vai kvalifikācijas paaugstināšanu, gan uzsakot darba līgumu, noteikts Darba likuma 29. pantā.

Darba likums nosaka atšķirīgas attieksmes aizliegumu atkarībā no darbinieka rases, ādas krāsas, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem.

Ja darbinieks uzskata, ka attiecībā uz viņu darba devējs pārkāpj atšķirīgas attieksmes aizliegumu, piemēram, par vienu un to pašu amatu, līdzvērtīgiem darba uzdevumiem nosaka zemāku darba algu salīdzinājumā ar pārējiem darbiniekiem, viņam ir tiesības vērsties Darba inspekcijā. Turklāt saskaņā ar Darba likuma 29. panta astoto daļu, ja tiek pārkāpts atšķirīgas attieksmes aizliegums un aizliegums radīt nelabvēlīgas sekas, darbiniekam papildus citām šajā likumā noteiktajām tiesībām ir tiesības prasīt zaudējumu atlīdzību un atlīdzību par morālo kaitējumu. Strīda gadījumā atlīdzības par morālo kaitējumu apmēru nosaka tiesa pēc sava ieskata.

Līdz ar to vienā uzņēmumā vienāda amata darbiniekiem par vienādu amata pienākumu izpildi nevar būt noteikts atšķirīgs atalgojums.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas