E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20584
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Padomju laikā ekspluatācijā nodota ēka un kadastrālā uzmērīšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2020
Jānis

Vai ir likumīgi, ka padomju laikā ekspluatācijā nodotai ēkai īpašnieks nav veicis kadastrālo uzmērīšanu un neveic nodokļu maksājumus par šo ēku?

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Situācija, kad padomju laikā ekspluatācijā nodotai ēkai nav veikta kadastrālā uzmērīšana (tehniskā inventarizācija), ir faktiski neiespējama, jo atbilstoši tā laika būvniecības normatīvajiem aktiem ēku pieņēma ekspluatācijā tikai pēc tehniskās inventarizācijas veikšanas.

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta pirmo daļu ar nekustamā īpašuma nodokli apliek arī Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas un inženierbūves. Pat ja padomju laikā celtā ēka nav bijusi nodota ekspluatācijā, tai ir jābūt reģistrētai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, jo laika periodā no 1999. gada līdz aptuveni 2004. gadam par valsts budžeta līdzekļiem tieši nodokļu vajadzībām tika veikta masveida tehniskā inventarizācija, reģistrējot datus par ēkām kadastrā. No šī procesa neviens ēkas īpašnieks nevarēja izvairīties. Arī atbilstoši šā brīža tiesiskajam regulējumam ēkas īpašniekam ir pienākums ierosināt uzbūvētas ēkas kadastrālo uzmērīšanu un reģistrāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13. panta otrā daļa, 14. panta pirmā daļa un pārejas noteikumu 22. punkts). Lai pašvaldības varētu nodrošināt nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu par visiem tās teritorijā esošajiem ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamajiem objektiem, Valsts zemes dienests tām sniedz nepieciešamos Kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus.

Tā kā nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšana un iekasēšana ir pašvaldības kompetences jautājums, Valsts zemes dienesta rīcībā nav informācijas par to, vai attiecīgā ēka ir ar nodokli apliekams objekts un vai ēkas īpašnieks maksā nekustamā īpašuma nodokli. Vienlaikus Valsts zemes dienests vērš uzmanību, ka atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 30. punktam vietējā pašvaldība var iesniegt Valsts zemes dienestam dokumentus, lai Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu ēku, kurai Kadastra likuma 13. panta otrajā daļā noteiktajā termiņā nav ierosināta reģistrācija.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas