E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20569
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Kur vērsties bērnam, kas ģimenē cieš no vardarbības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2020
Estere

Ko darīt divpadsmitgadīgai meitenei, kuru aizskar gan fiziski, gan emocionāli? Pie kā vērsties pēc palīdzības? Vai ir iespēja tikt izņemtai no ģimenes?

A
atbild:
08. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Satversmes 110. pantu valsts aizsargā un atbalsta laulību savienību starp vīrieti un sievieti , ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Bērnu tiesību nodrošināšana ir prioritārs jautājums.

Saskaņā ar Civillikuma 185. panta otro daļu bērns var vērsties pēc palīdzības bāriņtiesā, ja vecāki noteikuši viņam nepamatotus ierobežojumus vai radušās citas domstarpības viņu attiecībās.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 68. panta pirmo daļu bērnu aprūpes, kultūras, izglītības un citas iestādes bērna tiesības nodrošina savos statūtos vai nolikumos noteiktās kompetences ietvaros.

Tātad bērns var vērsties pēc palīdzības bāriņtiesā, kā arī savā izglītības iestādē – piemēram, pie sociālā darbinieka vai skolas psihologa – un izstāstīt par ģimenē notiekošo vardarbību.

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, kur dzīvo ģimene. Ja ģimene dzīvo Rīgā, tad Rīgas bāriņtiesas kontaktinformācija ir pieejama šeit: https://www.riga.lv/lv/rigas-barintiesa.

Saskaņā ar Ārstniecības likuma 56.¹ panta pirmo daļu, ja ārstniecības iestāde sniedz palīdzību pacientam un ir pamats uzskatīt, ka pacients cietis no vardarbības, ārstniecības iestāde nekavējoties, bet ne vēlāk kā 12 stundu laikā paziņo par to Valsts policijai.

Ja bērns vēršas ārstniecības iestādē sakarā ar to, ka ir cietis no vardarbības, ārstniecības iestādei (ja ir pamats uzskatīt, ka viņš cietis no vardarbības) ir pienākums paziņot par to policijai.

Vecākiem aizgādības tiesības var tikt pārtrauktas vai atņemtas. Par aizgādības tiesību pārtraukšanu plašāk var izlasīt portālā publicētajā atbildē.

Saskaņā ar Civillikuma 200. panta pirmo daļu vecākam var atņemt aizgādības tiesības, ja:

1) viņa vainas dēļ (vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ) ir apdraudēta bērna veselība vai dzīvība;

2) vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību un tas var apdraudēt bērna fizisko, garīgo vai tikumisko attīstību. Un saskaņā ar šā panta otro daļu, atņemot aizgādības tiesības vienam vecākam, tiesa nodod bērnu otra vecāka atsevišķā aizgādībā. Ja aizgādība, ko varētu īstenot otrs vecāks, nepietiekami aizsargātu bērnu no apdraudējuma vai aizgādības tiesības tiek atņemtas abiem vecākiem, tiesa uzdod bāriņtiesai nodrošināt bērnam ārpusģimenes aprūpi.

Tātad, ja abiem vecākiem tiek atņemtas aizgādības tiesības vai ja tās ir atņemtas vienam vecākam, savukārt aizgādība, ko varētu īstenot otrs vecāks, nepietiekami aizsargā bērnu no apdraudējuma, tad tiesa uzdod bāriņtiesai nodrošināt bērnam ārpusģimenes aprūpi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas