E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20490
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devējam radītie zaudējumi CSN dēļ

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Indra

Labdien! Darba likuma 86. panta 4. punktā noteikts: darbinieks, kura darbs saistīts ar paaugstinātu zaudējumu rašanās risku, atbild vienīgi tad, ja zaudējumi darba devējam nodarīti ar ļaunu nolūku vai rupjas neuzmanības dēļ. Vai CSN, kuru izraisījis darbinieks (autovadītājs) un kura dēļ radušies zaudējumi (sasista darba devēja mašīna), arī klasificējams kā zaudējums, kas nodarīts “rupjas neuzmanības dēļ”?

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, Valsts policija notikušā negadījuma izmeklēšanā noskaidro notikuma apstākļus, personas (darbinieka) rīcību konkrētā negadījuma apstākļos, kā arī nosaka vainīgo personu un atbilstoši tiesiskajam regulējumam vainīgai personai piemēro atbildību. Savukārt izvērtēt apstākļus, vai ceļu satiksmes negadījuma rezultātā darba devējam zaudējumi nodarīti ar darbinieka ļaunu nolūku vai rupjas neuzmanības dēļ, civiltiesiskā ceļā ietilpst tiesas kompetencē.

Saskaņā ar Civillikuma 1640. pantu vainas pakāpes ir dažādas, raugoties pēc tā, vai darbība izdarīta ļaunā nolūkā vai tikai aiz neuzmanības. Kā nosaka Civillikuma 1641. pants, ar ļaunu nolūku jāsaprot katrs tīšs kaitējums. Savukārt Civillikuma 1645. pants noteic, ka neuzmanība ir rupja, ja kāds rīkojas augstākā mērā vieglprātīgi un nevērīgi vai mazāk rūpējas par sev uzticētām svešām lietām un darīšanām nekā par savām paša, vai arī uzsāk tādu darbību, kuras kaitīgums un bīstamība nevarēja un nedrīkstēja palikt viņam nezināmi.

Zaudējumu atlīdzības un citu civiltiesisko seku ziņā rupja neuzmanība pilnīgi pielīdzināma ļaunam nolūkam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas