E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20462
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pieņemtu mantojumu vairs nevar atraidīt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2020
Anna

Labdien! 2014. gadā ir nomiris tēvs, ar kuru nebija nekādas komunikācijas, sākot no 3 gadu vecuma (2014. gadā man bija 31 gads). Arī alimenti netika maksāti. Jau 2007. gadā ar mani sazinājās novada darbinieki un pat atsūtīja tēva zemes nodokļa parāda kvīti, lai es nomaksāju. Tā es arī uzzināju par zemes eksistenci. 2016. gadā es atkārtoti saņemu kvīti un informāciju, ka tēvs ir miris un kā vienīgā meita es varu pārņemt mantojumu. Manī tobrīd nebija veselā saprāta, tikai tas, ka es vismaz kaut ko no viņa saņemšu un neatstāšu “radiņiem”, kas par mani nelikās nezinis visu šo te laiku. 2016. gada augustā es nokārtoju mantojumu (papīri vēl pie notāra), un zeme tagad sanāk mana. Tur vēl vajag taisīt zemesgrāmatu, jo tās nav. Vai es vēl varu atteikties no mantojuma tiesībām, lai neņemtu to zemi un visus saistošos parādus? Vai pastāv iespēja atteikties no zemes valsts labā un ar to dzēst parādus? Nedzīvoju Latvijā, man nav iespējas visu laiku braukāt un kārtot papīrus un negribas. Paldies!

A
atbild:
21. jūlijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Civillikuma 689. panta pirmais teikums paredz mantot aicinātā tiesības izvēlēties, vai mantojumu pieņemt vai ne, proti, neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet gan katrs var pēc patikas to pieņemt vai atraidīt.

Gribas izteikums par mantojuma pieņemšanu vai atraidīšanu rada tiesiskas sekas. Civillikuma 781. pants noteic: kad aicinātais mantojumu jau pieņēmis, viņš to vairs nevar atraidīt, un otrādi – kas reiz atraidījis viņam piekritušo mantojumu, tas vairs nevar to pieņemt vēlāk. Notariālā akta formā taisīts mantošanas iesniegums ir šāda gribas izteikuma apstiprinājums, līdz ar to jums vairs nav tiesību mantojumu atraidīt.

Atbilstoši Civillikuma 701. pantam ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku. Savukārt saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 1. panta trešo teikumu nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā ir obligāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas