E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20300
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājums pienākas ikvienam darbiniekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Kristīne

Labdien! Esmu neizpratnē par darba atvaļinājumu. Situācija ir tāda, ka it kā strādāju oficiāli, bet darba devējs maksā algu skaidrā naudā “uz rokas”. Esmu reģistrējusi algas nodokļu grāmatiņu. Kad gribēju iet atvaļinājumā, prasīju, cik liela atvaļinājuma nauda man pienākas. Viņa atbilde bija, ka man nekas nepienākas, jo es nemaksāju par sevi nodokļus un darba samaksu saņemu uz rokas, nevis uz konta. Vēl piedevām esmu grūtniece. Kā ir patiesībā, vai man pienākas apmaksāts atvaļinājums?

A
atbild:
25. jūnijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību nodibināšanu apstiprina abpusēji parakstīts darba līgums. Līgums uzliek pusēm pienākumus un tiesības, tostarp pienākumu veikt nolīgto darbu, saņemt nolīgto atlīdzību, kā arī tiesības uz ikgadējo darba devēja apmaksātu atvaļinājumu.

Darba samaksas veids – skaidrā naudā vai uz darbinieka algas kontu – nav strikti tiesību normās noteikts. Tādējādi darba alga var tikt izmaksāta skaidrā naudā.

To, vai darba devējs par jums veic nodokļu maksājumus, apliecina ikmēneša algas lapiņa, kuru izsniegt ir darba devējam Darba likuma 71. pantā noteikts pienākums.

Tāpat varat pārliecināties par to, vai par jums ir veikti sociālā nodokļa maksājumi, autentificējoties portālā latvija.lv un apskatot sadaļu “Par mani veiktās sociālās iemaksas.

Jums var ieteikt noskaidrot iepriekšminēto informāciju un neatbilstību gadījumā rakstveidā vērsties pie darba devēja, informējot par grūtniecību un lūdzot piešķirt ikgadējo atvaļinājumu, pamatojoties uz Darba likuma 149. pantu un 150. panta 4. punktu.

Iesniegumu būtu jāraksta divos eksemplāros, lūdzot darba devēja parakstu uz abiem eksemplāriem par saņemšanu. Ja atvaļinājums netiek piešķirts mēneša laikā no saņemšanas brīža, ar darba līgumu, iesniegumu un citiem darba attiecības apstiprinošiem pierādījumiem vērsieties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas