E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20297
Lasīšanai: 5 minūtes

Pārcelšanās ar bērnu uz ārzemēm un uzturlīdzekļu saņemšana no fonda

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Mārīte

Labdien! Interesē, kādus dokumentus nepieciešams kārtot/ tulkot/ notariāli apliecināt, ja pārceļamies dzīvot uz citu valsti – Norvēģiju, es un mana meita (12 gadi)? Esmu šķīrusies no vīra jau 5 gadus, Norvēģijā ir nodrošināta dzīvesvieta un darbs. Kādi dokumenti nepieciešami, lai varētu meitu iekārtot skolā Norvēģijā? Vai no bērna tēva nepieciešams kāds apliecinājums, ka neiebilst pret bērna dzīvesvietas maiņu? Uzturlīdzekļus maksā valsts (Latvija), taču, ja pārceļos, tad šos uzturlīdzekļus un pabalstu vairs nesaņemšu? Paldies.

A
atbild:
16. jūlijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Plānojot pārcelties uz dzīvi uz citu valsti, jums ir nepieciešams noskaidrot tās valsts normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz ieceļošanu valstī, termiņuzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanas atļaujas (Norvēģijā atļaujas var saukties citādi) noformēšanu. Norvēģijas vēstniecības Latvijā mājas lapa ir: https://www.norway.no/en/latvia.

Sazinoties ar vēstniecību, jūs varat saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem par ieceļošanai nepieciešamiem dokumentiem.

Par bērna iekārtošanu skolā Norvēģijā jūs varat interesēties konkrētajā izglītības iestādē. Tāpat informāciju par izglītību Norvēģijā jūs varat izlasīt Eiropas Savienības tīmekļa vietnē esošajā publikācijā “Skolas gaitu sākšana citā ES dalībvalstī”.

Jāņem vērā, ka, ja vienam no vecākiem nav atsevišķās aizgādības par bērnu, tad bērna dzīvesvietas maiņa ir jāsaskaņo ar otro vecāku.

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo daļu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Saskaņā ar šā panta trešo daļu rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Un saskaņā ar Civillikuma 177. panta sesto daļu ar tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu saprotama dzīvesvietas ģeogrāfiskā izvēle un mājokļa izvēle.

Saskaņā ar Civillikuma 178. pantu kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi. Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Tātad, ja bērna vecākiem ir kopīga aizgādība par bērnu, tad abiem vecākiem ir tiesības noteikt bērna dzīvesvietu un viņiem ir jāvienojas un kopīgi jāpieņem šādi lēmumi. Ar portālā publicēto atbildi uz līdzīgu jautājumu (tostarp par to, ko darīt, ja otrs vecāks nepiekrīt bērna dzīvesvietas maiņai) jūs varat iepazīties šeit.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 10. panta pirmo daļu iesniedzējam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda, ja vienlaikus pastāv šādi apstākļi:

  • iesniedzējam un bērnam ir Latvijas Republikā piešķirts personas kods un deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā;
  • bērns ir iesniedzēja aprūpē, izņemot gadījumu, kad pilngadīga persona ir iesniegusi iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu savam uzturam;
  • pilngadīga persona turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai;
  • iestājies viens no šā likuma 3. panta pirmajā daļā minētajiem gadījumiem.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 12. punktu fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ja iestājies vismaz viens no šādiem apstākļiem: iesniedzējam vai bērnam nav deklarētas dzīvesvietas Latvijas Republikā.

Tātad, ja pastāvīga dzīvesvieta personai (iesniedzējam) un bērnam ir ārvalstīs, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu šai personai.

Ar portālā publicēto atbildi uz līdzīgu jautājumu jūs varat iepazīties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas