E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20118
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Uzvārda maiņa bērnam līdz 15 gadu vecumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2020
Kitija

Labdien! Gribēju jautāt par uzvārdu maiņu. Esmu tikko kļuvusi par māti un šobrīd esmu savam jaundzimušajam iedevusi savu tagadējo uzvārdu. Es savu uzvārdu taisos mainīt. Kā notiek uzvārda maiņa jaundzimušajam? Vai jāiesniedz uzvārda maiņas iesniegums un jāmaksā valstī noteiktā summa par uzvārda maiņu?

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Elīna Kurme
juriste

Bērnam līdz 15 gadu vecumam uzvārdu maina Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” paredzētajos gadījumos. Noteikumu 134.7. apakšpunktā nosacīts: bērna dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas.

Lai nomainītu bērna uzvārdu, jums ir jāvēršas pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Reģistra ierakstu papildina, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu. Dzimtsarakstu nodaļas atzinums atbilstoši noteikumu 136.3. apakšpunktam nav nepieciešams, ja, bērna vecākiem savstarpēji noslēdzot laulību, vecāki un bērns iegūst kopīgu uzvārdu. Jāņem vērā, ka saskaņā ar noteikumu 135. punktu, veicot papildinājumus bērna dzimšanas reģistra ierakstā, ir nepieciešama abu vecāku piekrišana.

Valsts nodeva par civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšanu vai atjaunošanu atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 24. septembra noteikumu Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu3.2. apakšpunktam ir 7 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas