E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19998
Lasīšanai: 3 minūtes

Zemes lietošanas tiesību ierobežojumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2020
ingars

Labdien! Ir nepieciešams izbūvēt elektrības pieslēgumu īpašumā Allažos. Komunikāciju izbūve tiek projektēta gar Līvu ielu. Līvu iela pieder fiziskai personai, un īpašnieks par piekrišanu prasa 1000 eiro lielu kompensāciju. Vai ir vērts iesūdzēt viņu tiesā par pārmērīgi lielas kompensācijas pieprasīšanu (turklāt “uz ķepas”)? Palasot likumus, sapratu, ka viņš ir tiesīgs uz kompensāciju, ņemot vērā enerģētikas likuma 24. pantu. Jāpiebilst, ka elektrolīnija tiks izbūvēta aizsargjoslā, tad sanāk, ka apgrūtinājums paliek nemainīgs un kompensāciju aprēķina pēc principa 700 (kadastrālā vērtība ielai ÷ 16 000 (ielas platība) × 400 (apbūves platība) – 95% = 0,88 € (tie 5% atlīdzībai, kas paredzēti aizsargjoslām un pazemes kabeļu izbūvei). Mans piedāvājums ielas īpašniekam ir 50 eiro (summa ir vairāk nekā 50 reižu lielāka par summu, ko teorētiski valsts man varētu piemērot). Vai mans aprēķins ir pareizs? Un vai ir vērts tiesāties?

A
atbild:
13. maijā, 2020

Saskaņā ar Enerģētikas likuma 19. panta 1. daļu jaunu energoapgādes komersantu objektu ierīkošanai energoapgādes komersantam ir tiesības izmantot jebkuru zemi par vienreizēju samaksu tās īpašniekam saskaņā ar šā likuma 24. pantu. Savukārt šī likuma 19.1 panta 2. daļa noteic, ka nekustamo īpašumu īpašnieku lietošanas tiesību aprobežojumu apjoms un izmantošanas kārtība noteikta šajā likumā un Aizsargjoslu likumā. Šie aprobežojumi jauniem energoapgādes komersantu objektiem ir spēkā no dienas, kad tie ierīkoti, ievērojot šā likuma 19. pantā noteikto kārtību. Ja zemes īpašnieks nesaskaņo jauna energoapgādes komersanta objekta ierīkošanu, aprobežojumus nosaka ar tiesas spriedumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Zemes īpašnieka atlīdzības aprēķināšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2006. gada 25. jūlija noteikumu Nr. 603 “Kārtība, kādā aprēķināma un izmaksājama atlīdzība par energoapgādes objekta ierīkošanai vai rekonstrukcijai nepieciešamā zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu” 6. punkts.

Līdz ar to, ja zemes īpašnieks nesaskaņo elektroapgādes izbūves projektu un pieprasa samaksu, kas ir lielāka par samaksu, kura noteikta normatīvajos aktos, Jums ir tiesības vērsties tiesā, lai atrisinātu šo strīdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas