E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
7
7

Likums paredz tikai divas iespējas, kā, dodoties pensijā, var izmantot 2. līmeņa kapitālu

J
jautā:
02. janvārī, 2024
Aija

Šobrīd likums paredz, ka, aizejot pensijā, cilvēks var izvēlēties, vai 2. līmeņa uzkrājumu pievienot 1. līmenim un katru mēnesi saņemt nelielu summu klāt pie savas vecuma pensijas vai noslēgt “mūža pensijas” līgumu, norādot (vai nenorādot) iespējamo šī uzkrājuma daļas saņēmēju (labuma guvēju) pensionāra nāves gadījumā. Visās minētajās situācijās pensionārs zaudē kādu daļu no 2. līmenī uzkrātās naudas. Parēķināju: lai “mūža pensijas” gadījumā bez norādīta labuma guvēja saņemtu visu sev pienākošos summu, pēc aiziešanas pensijā jānodzīvo vēl vismaz 19–20 gadi. Nav nereāli, bet nav arī garantijas. Ja labuma guvējs tiek norādīts, tad liela daļa naudas tiek zaudēta (paliek apdrošinātājam). Kā izvairīties no piespiedu kārtā valsts izveidotās sistēmas, kas nedod iespēju saņemt visu savu 2. līmeņa uzkrājumu bez ierobežojumiem un apdrošināšanas firmu iesaistes? Vienkārši vēlos saņemt visu savu nopelnīto uzkrājumu. Saprotu, ka neapdomīgu cilvēku rīcība, saņemot uzreiz lielāku summu un to bezjēdzīgi iztērējot, varētu radīt situāciju, ka viņi vēlāk prasa atbalstu no valsts, tomēr tas nav arguments, lai godīgi nopelnīto neļautu saņemt uzreiz un izmantot, piemēram, ceļojumam, remontam vai kādam citam nolūkam, nepildot apdrošināšanas firmu kabatas. Ko iesakāt?

A
atbild:
03. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, pašreiz saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu ir tikai divas iespējas, kas noteiktas likuma 7. pantā:

 (1) Fondēto pensiju shēmas dalībnieks, pieprasot vecuma pensiju (tai skaitā priekšlaicīgi), izvēlas vienu no šādām iespējām:

1) uzkrāto fondētās pensijas kapitālu pievienot nefondētajam pensijas kapitālam, lai aprēķinātu vecuma pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”;

2) par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi. Šādā gadījumā dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) līgumā tiek noteikts mūža pensijas mēneša apmērs, kas tiek izmaksāts visā mūža pensijas izmaksas periodā, un apdrošināšanas sabiedrība par tā apmēru informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Pašreiz mūža pensijas polisi piedāvā trīs apdrošināšanas sabiedrības:

Līgumu var noslēgt tikai ar vienu no tām.

Ja persona vēlas saņemt mūža pensijas polisi, tad jāsalīdzina apdrošinātāju piedāvājums. Savukārt VSAA var noskaidrot, kāds būs vecuma pensijas apmērs, ja fondētās pensijas kapitālu pievienos vecuma pensijai. Lēmums ir jāpieņem cilvēkam pašam.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas