E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19990
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kā tiek sadalīti uzkrājumi un kredītā iegādāts dzīvoklis, šķirot laulību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2020
Dana

Labdien! Esmu nonākusi situācijā, kurā pat nebiju iedomājusies, ka kādreiz nonākšu. Mans vīrs ir izvēlējies šķirties, nevis saglabāt ģimeni. Mums ir nepilngadīgs bērns (divpadsmitgadīgs puika) un laulības laikā iegūts dzīvoklis. Dzīvokļa iegādei 2007. gadā tika ņemts kredīts bankā, un es esmu galvotāja. Vīrs piekrīt maksāt alimentus un dzīvokli atstāt man ar norunu, ka es turpinu maksāt kredītu. Pašai bankas kontā man ir uzkrājumi ap 7500 eiro. Alga man ir nedaudz vairāk par 1000 eiro mēnesī uz rokas. Kā notiek laulības šķiršana šajā gadījumā? Vai vīrs var pretendēt uz maniem iekrājumiem kā kopīpašumu? Kas man nepieciešams, lai dzīvokli pārrakstītu uz sava vārda un vēlāk vīrs nevarētu uz to pretendēt? Un kā ir ar kredītu: vai man ir jāpārvērtē dzīvoklis, lai kredīts tiktu pārreģistrēts uz mana vārda? Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Lai noskaidrotu iespējas un nosacījumus, vai un kā hipotekāro aizdevumu var noformēt uz sava vārda (kļūstot par aizņēmēju, nevis galvotāju), jāvēršas kredītiestādē, kura izsniegusi aizdevumu.

Saskaņā ar Civillikuma 89. pantu katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās. Ja kādas vienam laulātajam piederošas mantiskas vērtības laulības laikā atvieto ar citām, pēdējās ir šā laulātā manta.

Tātad, ja naudas uzkrājumi ir iegūti kopīgi, tie uzskatāmi par abu laulāto kopīgo mantu. Un otrādi – ja tos uzkrājis viens no laulātajiem bez jebkādas otra laulātā palīdzības vai iesaistes vai uzkrājis tos vēl pirms laulības reģistrācijas, tie ir uzskatāmi par viņa atsevišķo mantu.

Laulātie savā starpā var vienoties par laulāto kopmantas sadali gan laulības laikā, noslēdzot laulības līgumu, gan arī šķirot laulību. Laulību var šķirt pie notāra, ja abi laulātie tam piekrīt un viņiem nav strīdu par mantas sadali un jautājumiem, kas ir saistīti ar bērnu aizgādību, uzturēšanu un saskarsmi (vai nav kopīgas mantas un bērnu). Šķirot laulību pie notāra, laulātie vienojas (noslēdz vienošanos) par to, kā tiks sadalīta kopmanta pēc šķiršanās, tāpat šajā vienošanās dokumentā laulātie var atrunāt (konstatēt), kas ir uzskatāms par katra laulātā atsevišķo mantu un paliks viņa atsevišķā īpašumā arī pēc laulības šķiršanas. Ja šķirt laulību vēlas viens no laulātajiem un otrs tam nepiekrīt vai ir strīds par mantas sadali un/vai jautājumiem, kas saistīti ar bērnu aizgādību, uzturēšanu un saskarsmi, tad laulība jāšķir tiesā, iesniedzot tajā prasības pieteikumu par laulības šķiršanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas