E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19889
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Azartspēļu laimests ietekmē gada nodokļa likmi un diferencēto neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2020
Janis

Labdien! 2019. gada azartspēlēs laimēju 8300 eiro. 3000 eiro ar nodokli neaplika, nodokli no 5300 eiro laimesta izmaksātājs automātiski ieturēja izmaksas dienā, tie bija 1300 eiro, varbūt nedaudz mazāk. Man izsniedza kvīti par laimesta summu un nodokļa novilkumu, darbiniece piekodināja kvīti saglabāt, lai 2020. gadā, tas ir, šogad, sniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2019. gadu, es šo nodokli varētu dabūt atpakaļ. Iegāju EDS sistēmā, lai sagatavotu deklarāciju, automātiski man šo nodokli nepiedāvāja atmaksāt. Paskatījos savu pārskatu par 2019. gadā gūtajiem ienākumiem, tur šo laimestu uzrāda, tas nozīmē: VID ir zināms, ka laimests ir bijis un nodoklis samaksāts. Deklarāciju es pats pēc pārskata par gūtajiem ienākumiem papildināju. Pagājis jau pusotrs mēnesis, bet VID nesniedz nekādu informāciju. Gribēju uzzināt, vai tur ir kaut kas nepareizs, atbilde ir viena: deklarācija ir izskatīšanas procesā. Vai pēc tam nebūs tā, ka paies trīs mēneši, tad pateiks, ka nepareiza, un atkal būs jāgaida trīs mēneši? Vai tiešām es varu dabūt visu samaksāto nodokli vai tikai kādu daļu, vai vispār nekā? Paldies!

A
atbild:
30. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nē, tik labi un neloģiski gan nebūs, ka visu nodokli, kas ieturēts, atdos atpakaļ. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka ar nodokli neapliek 3000 eiro no azartspēļu laimesta, pārējo apliek.

Šajā gadījumā runa varētu būt par gada ienākumam piemērojamo nodokļa likmi, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Jo gada ienākumam līdz 20 004 eiro likme ir 20%. Ja gadā ienākums ir lielāks, likme pārsnieguma summai ir 23%. Nākamā progresivitātes likme ir 31,4% – ienākuma daļai, kas 2019. gadā pārsniedza 62 800 eiro.

Fiziskās personas gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek  aplikti izložu  un  azartspēļu  laimesti, ja laimesta apmērs (to kopsumma) gada laikā nepārsniedz 3000 eiro.

Azartspēļu rīkotājs no laimesta daļas izmaksas vietā ieturēja 23% likmi. Ja 2019. gada ienākums, kurā ieskaita visus ienākumus (arī azartspēļu laimesta apliekamo daļu), nesasniedz 20 004 eiro, tad var veidoties situācija, ka 3% par ienākumu no laimesta ir pārmaksa.

Turklāt, ja gadā ir arī ienākumi (alga), kurai ik mēnesi piemēro neapliekamo minimumu, laimests var ietekmēt (samazināt) gada diferencēto neapliekamo minimumu, kura noteikšanai arī tiek ņemta vērā izložu un azartspēļu laimestu summa virs 3000 eiro gadā.

Ja deklarācija ir iesniegta, tad EDS (D pielikumā), var apskatīties, kāds ir nodokļa pārrēķina rezultāts – vai ir izveidojusies pārmaksa vai piemaksa (un kāda summa tā ir).

Ja, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, veidojas nodokļa pārmaksa, Valsts ieņēmumu dienestam likums noteic pienākumu to atmaksāt triju mēnešu laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas