E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19865
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Darbības kriminālprocesa ietvaros veic tam pilnvarots procesa virzītājs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Elizabete

Labdien! Kur es varu uzzināt, kurā tiesā man izlems sodu, ja ir ierosināts kriminālprocess? Un kas jādara mašīnas īpašniekam, lai ātrāk varētu dabūt evakuēto mašīnu, ar kuru viņš pats nebrauca? Esmu zvanījusi uz apmēram 10 dažādiem numuriem, neviens nevar atbildēt.

A
atbild:
08. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls
Tiesu administrācija
Ināra Makārova, tiesu iestāžu sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam (KPL) darbības kriminālprocesa ietvaros veic tam pilnvarota amatpersona (procesa virzītājs).

Proti, Jums būtu jāzina, kas ir Jūsu procesa virzītājs. Meklējiet viņa kontaktinformāciju kādā no iepriekš saņemtajiem dokumentiem, vēstulēm u. tml.

KPL 26. un 27. pantā ir noteikts, kas ir procesa virzītāji un kādas ir viņu pilnvaras kriminālprocesā. Proti, procesa virzītāji:

  • izmeklēšanā ir izmeklētājs vai izņēmuma gadījumā prokurors;
  • kriminālvajāšanā – prokurors;
  • sagatavojot lietu iztiesāšanai, kā arī no brīža, kad pasludināts nolēmums, ar kuru pabeigta tiesvedība attiecīgās instances tiesā, līdz lietas nodošanai nākamajai tiesu instancei vai nolēmuma izpildei – tiesnesis, kurš vada iztiesāšanu;
  • iztiesāšanas laikā – tiesas sastāvs;
  • pēc tiesas nolēmuma spēkā stāšanās – tiesnesis.

Lai saņemtu informāciju par konkrētu kriminālprocesu un tā virzību, aicinām vērsties pie procesa virzītāja.

Vienlaikus pārbaudiet, vai Jums nepieciešamā informācija ir atrodama Latvijas tiesu e-pakalpojumu sadaļā “Mani dati” (pēc tam “Manas lietas”). Autorizācija iespējama ar internetbanku, eID vai e-parakstu, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu latvija.lv.

Savukārt saskaņā ar KPL 240. pantu lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu, prokurora priekšrakstā vai tiesas nolēmumā norāda, kas darāms ar lietiskajiem pierādījumiem, dokumentiem, ar noziedzīgu nodarījumu saistīto mantu un citiem izņemtajiem priekšmetiem un vērtībām, proti:

  • lietiskos pierādījumus, dokumentus, citus izņemtos priekšmetus un vērtības atdod to īpašniekiem vai likumīgajiem valdītājiem, bet, ja tie nav jāatdod īpašniekiem vai likumīgajiem valdītājiem, – realizē vai, ja tiem nav vērtības, iznīcina;
  • konfiscētos noziedzīga nodarījuma izdarīšanas priekšmetus nodod Valsts ieņēmumu dienestam (VID), bet, ja tiem nav vērtības, – iznīcina;
  • konfiscētās apgrozībā aizliegtās lietas nodod attiecīgajām iestādēm vai iznīcina;
  • konfiscētos dzīvniekus un konfiscētos transportlīdzekļus nodod VID.

Tāpat minētajā pantā noteikts, ka:

  • izlemjot par lietiskā pierādījuma atdošanu tā īpašniekam vai likumīgajam valdītājam, vienlaikus tiek noteikta rīcība ar lietisko pierādījumu, ja īpašnieks vai likumīgais valdītājs 2 mēnešu laikā no paziņojuma nosūtīšanas dienas attiecīgo pierādījumu nebūs izņēmis;
  • ja lietiskais pierādījums ir jāatdod tā īpašniekam vai likumīgajam valdītājam, procesa virzītājs ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā par to paziņo lietiskā pierādījuma īpašniekam vai likumīgajam valdītājam un iestādei, kas nodrošina lietiskā pierādījuma glabāšanu;
  • ja 2 mēnešu laikā no paziņojuma nosūtīšanas dienas lietiskā pierādījuma īpašnieks vai likumīgais valdītājs nav izņēmis attiecīgo lietisko pierādījumu, šo lietisko pierādījumu atbilstoši spriedumā vai lēmumā norādītajam iznīcina vai realizē.

Līdz ar to jāsecina, ka transportlīdzekļa īpašniekam jāgaida paziņojums, kas tiks nosūtīts uz viņa deklarētās dzīvesvietas adresi ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas