E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19626
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Zemes nomas maksas nosacījumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2020
Sveta

Labdien! Vai pašvaldība var iznomāt zemi personisko palīgsaimniecību vajadzībām? Kā nosaka zemes nomas maksu? Uz kādiem personisko palīgsaimniecību zemes nomniekiem attiecas Ministru kabineta noteikumu Nr. 350 29.2. punkts un 30.2. punkts?

A
atbild:
31. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības zemes iznomāšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 350 “Noteikumi par publiskas personas zemes nomu”. Taču ne tikai. Šie noteikumi izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu, kā arī likumu “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos” un citiem normatīvajiem aktiem, kas regulē publiskas personas (arī pašvaldības) rīcību ar tai piederošiem zemes īpašumiem.

MK noteikumu 3.1. daļa “Neapbūvēta zemesgabala nomas līguma noslēgšanas kārtība” noteic, ka šo noteikumu vairākus punktus var nepiemērot, ja tiek iznomāts:

29.2. neapbūvēts zemesgabals, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

Savukārt 30.2. punkts attiecas uz nomas maksu šajā gadījumā, kas ietver arī atsauci uz Lauku zemes reformas likuma 7. pantu.

Turklāt detalizēti pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu iznomāšanas un nomas maksas aprēķināšanas kārtību nosaka pašvaldība saistošajos noteikumos. Paskaidrot nomas maksas piemērosanu varat lūgt pašvaldībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas