E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19537
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Mantojuma saņemšana un reģistrēšana zemesgrāmatā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Ilze

Labdien! Māte saņēmusi mantojumā dzīvokli no radinieces. Jāgaida gads, lai varētu veikt ierakstu zemesgrāmatā. Vai es kā meita drīkstu izīrēt dzīvokli citai personai šī gada laikā un saņemt ienākumus? Ja mātei ir divas māsas, vai viņas var likumiski pretendēt uz mantojumu, pat ja ir uzrakstīts mantojuma līgums? Paldies!

A
atbild:
09. aprīlī, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Pirmkārt, no minētās informācijas nav skaidrs, kāpēc nepieciešams gaidīt gadu, lai veiktu ierakstu zemesgrāmatā. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Zemesgrāmatu likuma 1. pantā ir noteikts: nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta.

Likumos nav noteikti termiņi ierakstīšanai zemesgrāmatā. Taču Jūsu interesēs ir nevilcināties. Kad zvērināts notārs mantojuma pieprasītājam (vai pieprasītājiem) ir izsniedzis mantojuma apliecību, ar nekustamo īpašumu saistīto tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā nepieciešams zemesgrāmatu nodaļā iesniegt nostiprinājuma lūgumu. Mantojuma pieņemšanas termiņus nosaka Civillikums – ja mantojuma atstājējs pēdējās gribas rīkojumā nav noteicis konkrētu pieņemšanas termiņu, kā arī tas nav noteikts zvērināta notāra publicētajā sludinājumā, tad vēlme pieņemt mantojumu ir jāizsaka gada laikā, taču tas nenozīmē, ka jāgaida šis gads – labāk pieteikties mantojumam laikus.

Otrkārt, izīrētājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieks vai valdītājs (pēc likuma Par dzīvojamo telpu īri 4. pants). Civillikumā ir teikts – īpašnieks ir tas, kurš ierakstīts zemesgrāmatā. Līdz ar to – dzīvokli izīrēt Jūs likumiski nevarat.

Treškārt, mantojuma līgumos jāievēro noteikumi par neatņemamo daļu, t. i., neatraidāmajiem mantiniekiem (laulātajam un lejupējiem, bet, ja tādu nav, augšupējiem) ir jāatstāj viņu neatraidāmā daļa – puse no tā, kas viņiem pienāktos pēc likuma.

Taču Jums būtiski būtu vērsties pie notāra pēc konsultācijas, īpaši jautājumā par gada termiņu mantojuma reģistrēšanai zemesgrāmatā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas