E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1938
Lasīšanai: 2 minūtes

Dāvinājuma līgums un mantojums

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2013
Jana Mauriņa

Vēlos uzdāvināt manai mammai nekustamo īpašumu, kurā viņa jau dzīvo daudzus gadus ar savu tā saukto civilvīru. Civilvīram ir trīs pilngadīgi bērni. Jautājums šāds: kāds svarīgs uzlikums man jāmin līgumā, lai pēc mammas nāves iestāšanās uz mantojuma tiesībām nevarētu pretendēt viņas civilvīrs un turpmāk jau viņa bērni? Jo pirmās pakāpes radinieki esam es un mans brālis. Paldies.

A
atbild:
13. februārī, 2013
Latvijas Notariāts
Ilona Ķibilde, zvērināta notāre

Šajā gadījumā nekas dāvinājumā nav jāmin, jo ne vīrietis, ar kuru mamma dzīvo, ne viņa bērni atbilstoši Civillikumam nav mammas mantinieki. Cita situācija izveidosies, ja mamma noslēgs laulību ar šo vīrieti. Tad gan viņš kļūs par mantinieku un, ja mamma aizies pirmā, viņam būs tiesības mantot mammas īpašumu, savukārt viņa daļu pēc viņa nāves mantos viņa bērni. Bet pret šādu situāciju dāvinājuma līgumā nevar nodrošināties.

Lai no tādas situācijas izvairītos, ar mammu varat noslēgt mantojuma līgumu, tajā paredzot, ka jebkurā gadījumā šo īpašumu pēc tam manto meita un/vai dēls. Tomēr arī tad šādam noteikumam nebūs 100% garantijas, ja mamma noslēgs laulību. Tādā  gadījumā laulātais kļūst par neatraidāmo mantinieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas