E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19373
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiek atsavināts nekustamais īpašums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
solvita

Manā lietošanā ir zemesgabals, uz kura tiek celta dzīvojamā māja. Zemesgrāmatā īpašums nav ierakstīts. Būvatļauja ir izrakstīta uz mana vārda, bet māja vēl nav pabeigta. Es ar savu tēvu noslēdzu vienošanos par to, ka nododu viņam savas tiesības celt māju un viņš ir tās tiesiskais valdītājs, ka viņš ceļ māju un pēc tam reģistrē to uz sava vārda. Būvvaldē man atteica būvatļaujas pārreģistrāciju uz tēva vārda, paziņoja, ka man jānodod ekspluatācijā uz sava vārda, jāieraksta zemesgrāmatā un tad jādāvina tēvam. Kā es varu zemesgrāmatā par īpašnieku uzreiz pēc mājas nodošanas ekspluatācijā reģistrēt tēvu? Vienošanās par valdījuma tiesību nodošanu mums ir noslēgta.

A
atbild:
12. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Šeit ir runa par nekustamā īpašuma atsavināšanu. Lai īpašumu atsavinātu, Jums ir jābūt tā īpašniekam, nevis tiesiskajam valdītājam, arī attiecībā uz trešajām personām. Tas nozīmē, ka Jums vispirms ir jāreģistrē savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Bet, pirms Jūs reģistrējat zemi zemesgrāmatā, reģistrējiet arī dzīvojamo māju Valsts zemes dienesta Kadastra informācijas sistēmā (iesaku vērsties Valsts zemes dienestā par nepieciešamajiem dokumentiem), lai nekustamo īpašumu tā pilnā sastāvā varētu reģistrēt zemesgrāmatā.

Kad nekustamais īpašums pilnā sastāvā (zeme un dzīvojamā māja) ir reģistrēts Valsts zemes dienestā, jāvēršas zemesgrāmatā, lai uz to reģistrētu īpašuma tiesības.

Kā tika minēts, sākumā ir jāreģistrē Jūsu īpašuma tiesības, līdz ar to jāvēršas pie zvērināta notāra nostiprinājuma lūgumu sastādīšanai.

Vienlaikus varat rakstiski sastādīt atsavinājuma līgumu (dāvinājuma vai pirkuma līgums), ar kuru Jūs uzdāvināsiet vai pārdosiet nekustamo īpašumu (zemi un dzīvojamo māju) tēvam.

Par īpašuma tiesību nostiprināšanu tēvam arī būs nepieciešams nostiprinājuma lūgums, kas tiek sastādīts pie zvērināta notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas