E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19372
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Komandējuma ilgumu un izdevumus nosaka iestādes vadītājs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
Inga

Ja darba devējs mani nosūta četrus mēnešus ilgā komandējumā (mācību nolūkā) uz ārzemēm (Vācija), kādas komandējuma izmaksas par šo periodu man ir tiesības saņemt un kādā apmērā (dienasnauda, naktsmītnes izdevumi un transports)? Periodā iekrīt arī sestdienas un svētdienas: kā tās tiek kompensētas?

A
atbild:
21. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” ir saistoši valsts un pašvaldību iestādēm (institūcijām). Tos ir tiesības piemērot arī privātajām struktūrām.

Katru iestādi (uzņēmumu, institūciju) vada vadītājs, kas ar rīkojumu nosaka komandējuma laiku un apmaksājamos izdevumus. Darbiniekam komandējuma laikā tiek saglabāta darbavieta (amats) un darba samaksa (atalgojums).

Dienasnaudu maksā par katru komandējuma dienu. Noteikumu 15. punkts paredz: ja darbinieks dodas mācību komandējumā uz laiku, kas ilgāks par 30 dienām, tad par laiku, kas pārsniedz 30 dienas, dienasnaudu neizmaksā. Komandējuma dienasnauda un viesnīcas izdevumi Vācijā ir šādi:

 

Dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) norma (eiro)

Viesnīcas maksas norma

Valūta/summa

           

Vācija (Hamburga, Minhene, Frankfurte un Berlīne)

50

EUR 220

Par komandējuma laiku darbiniekam atlīdzina arī noteikumu 8. punktā paredzētos citus papildu izdevumus, ja tādi ir radušies. Lai šos izdevumus atlīdzinātu, darbinieks iesniedz institūcijas vadītājam iesniegumu, kurā pamato savu prasījumu, un pievieno izdevumus apliecinošus dokumentus.

Noteikumu 13. punkts paredz, ka situācijā, kad darbiniekam ir nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana trīs reizes dienā (arī no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem) –, ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma dienu viņam izmaksā līdz 30% no dienasnaudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas