E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19244
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājumu par bērnu atteikt nevar

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Monika

Darba devējs atteicās pieņemt iesniegumu par papildatvaļinājuma (par diviem maziem bērniem pienākas viena diena gadā) izmantošanu sakarā ar to, ka, viņaprāt, sākumā jāizmanto ikgadējā atvaļinājuma dienas.
Vai tas ir likumīgi? Vai ir adekvāts skaidrojums: lai motivētu darbiniekus izmantot “parasto” atvaļinājumu dienu uzkrājumu? Manā gadījumā dienas tiks zaudētas, jo jau ir diezgan liels atvaļinājuma dienu uzkrājums. Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma izmantošana ir abu pušu – darbinieka un darba devēja – vienošanās. Darbinieks nav tiesīgs atteikties no atvaļinājuma izmantošanas, savukārt darba devējs nav tiesīgs pasīvi gaidīt, kad darbinieks izteiks vēlmi doties atvaļinājumā.

Atvaļinājuma uzkrāšana rada negatīvas sekas, tādēļ pusēm būtu jāvienojas par uzkrātā atvaļinājuma izmantošanu, pēc iespējas to pievienojot kārtējam atvaļinājumam vai tā daļām.

Papildatvaļinājums par bērnu ir Darba likuma 151. pantā noteikta darbinieka tiesība. Darba devējam nav tiesību atteikt šī papildatvaļinājuma piešķiršanu, tādējādi pasliktinot darbinieka tiesisko stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas