E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19207
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba līguma grozīšana – pusēm vienojoties

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
normunds

Mans darba līgums tika noslēgts uz nenoteiktu laiku. Esmu invalīds. Pašlaik notiek štatu samazināšana. Katru gadu pārslēdzam līgumu. Vai varu pārslēgt līgumu uz noteiktu laiku, piemēram, trijiem mēnešiem? Un, kad trīs mēneši paiet, tad pārtraukt darba attiecības?

A
atbild:
10. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības nodibinot, starp darbinieku un darba devēju tiek noslēgts darba līgums. Darba attiecību laikā, pusēm vienojoties, var tikt mainīti darba līgumā ietvertie nosacījumi. Piemēram, noteikts cits darba laiks, mainīti amata pienākumi u. tml. Visi grozījumi tiek noformēti rakstveidā, un tie ir jāparaksta abām pusēm.

Darba tiesību normās ir noteikts vispārējs diskriminācijas aizliegums, tas attiecas arī uz atšķirīgas attieksmes radīšanu pēc rases, vecuma, tautības, invaliditātes u. c. apstākļiem.

Ja darba līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku, darba devējs nav tiesīgs piedāvāt grozījumus, kas maina darba līguma spēku laikā. Ja šāds piedāvājums tiek izteikts, darbiniekam var ieteikt nekavējoties vērsties Valsts darba inspekcijā.

Darbinieku skaita samazināšana ir darba devēja uzteikums tādu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Likuma 108. pantā ir noteikts, kam ir priekšrocības turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā.

Jāņem vērā, ka darbinieku var atlaist, tikai pamatojoties uz Darba likuma 101. pantā noteiktajiem iemesliem. Vairāk informācijas par darba devēja uzteikumu lasiet skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Darba devēja uzteikums”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas