E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19132
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Pašnodarbinātajam, algojot darbinieku, ir darba devēja pienākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Šons

Vai pašnodarbinātajam vajag maksāt nodokli no algas, ko tas saņem no cita pašnodarbinātā jeb darba devēja?

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai (pašnodarbinātajam), kas veic saimniecisko darbību, ir tiesības savas saimnieciskās darbības veikšanai algot darbiniekus. Fiziskā persona, pieņemot darbā darbinieku, kļūst par darba devēju.

Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumi Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka kārtību, kādā darba devējs iesniedz ziņas par darba ņēmējiem un darba devēja ziņojumus par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī.

Fiziskajai personai, kas nodarbina darbinieku, ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā darba devējam, aprēķināt un ieturēt no algas nodokļus un pārskaitīt budžetā.

Darba tiesiskās attiecības regulē Darba likums. Tā 71. pantā darba devējam noteikts pienākums: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 76 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas