E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19069
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Kā atjaunot invaliditātes apliecību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Marina Lauva

Kādi dokumenti ir nepieciešami bērna invaliditātes apliecības atjaunošanai pēc tās derīguma termiņa izbeigšanās?

A
atbild:
02. martā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Invaliditātes apliecības izsniegšanu nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 450 “Noteikumi par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtību”.

Šo noteikumu 8. punkts paredz: ja apliecībai beidzies derīguma termiņš, to izsniedz atkārtoti. Apliecību izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK).

Lai apliecību saņemtu atkārtoti, persona (vai šajā gadījumā – tās pārstāvis) iesniedz komisijā iesniegumu, norādot ziņas par personu (vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese), saziņas veidu, apliecības atkārtotas izsniegšanas iemeslu (beidzies apliecības derīguma termiņš) un vēlamo apliecības saņemšanas veidu.

Vienkāršākais veids, kā iesniegt iesniegumu VDEĀVK, ir izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu Atkārtota invalīda apliecības izsniegšana.

Iesniegumu var iesniegt arī:

  • papīra dokumenta formā, iesniedzot to komisijā personīgi vai nosūtot pa pastu;
  • elektroniska dokumenta formā, ja tas ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti (proti, parakstot ar drošu e-parakstu).

Ja persona ir vecāka par trīs gadiem, lai izgatavotu apliecību, ir nepieciešama viņas fotogrāfija.

Lai iegūtu personas fotogrāfiju, kas nepieciešama invalīda apliecības izgatavošanai, personu nofotografē komisijas nodaļā. Savukārt, ja iesniegums ar lūgumu atkārtoti izsniegt apliecību tiek nosūtīts pa pastu, iesniegts elektroniska dokumenta formā vai, izmantojot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu, iesniegumam pievieno sejas fotogrāfiju vai digitālo attēlu, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem noteiktajām prasībām.

Proti, fotogrāfijā (35 x 45 mm) personas seja no zoda līdz matu augšanas līnijai aizņem 70–80% no fotogrāfijas augstuma, tā ir uzņemta ne vairāk kā pirms trīs mēnešiem (fotogrāfijas otrā pusē ir fotodarbnīcas spiedogs, kurā norādīts fotogrāfijas izgatavošanas datums), attēls ir skaidrs, uz gaiša fona, nav aizsegts ar matiem vai tonētiem briļļu stikliem (detalizētāku informāciju varat izlasīt VDEĀVK mājaslapas sadaļā “Invaliditātes apliecības izsniegšana”).

Invaliditātes apliecību izsniedz vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā piecu darba dienu laikā pēc iesnieguma par atkārtotas invaliditātes apliecības izsniegšanu saņemšanas.

Arī atkārtoti invaliditātes apliecību izsniedz bez maksas.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas