E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19008
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Nodokļa atbrīvojums ienākumam, ja vienīgā pārdotā īpašuma vietā pērk citu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Ilze

Esmu nopirkusi dzīvokli jaunajā projektā, dzīvokļa cena bija 67 000 EUR. Esmu ieguldījusi apmēram 20 000, labiekārtojot dzīvokli (iebūvējamās mēbeles), kas kopumā ar ieguldījumiem ir 87 000. Tā kā pa šo laiku ir mainījusies tirgus cena šādiem dzīvokļiem, dzīvoklis tiek pārdots, piemēram, par 95 000 EUR. Dzīvoklis ir mans vienīgais īpašums vairāk nekā gadu, un esmu tajā deklarējusies. Gada laikā šī nauda – 95 000 EUR – tiek samaksāta jauna dzīvokļa iegādei. Vai man ir jāmaksā nodoklis no 8000 EUR, kas būtu kā starpība? Vai arī starpība ir šie 20 000 EUR labiekārtošanai un 8 000 EUR?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No iedzīvotāju ienākuma nodokļa tiek atbrīvots ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas (reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai 12 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma pārdošanai.

Par vienīgā nekustamā īpašuma aizstāšanu ar citu funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iespējams pārliecināties pēc zemesgrāmatas datiem. Savukārt nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā apliecina iegādātā nekustamā īpašuma iegādes dokumentos norādītā vērtība.

No Jūsu izklāstītās informācijas izriet, ka nodoklis nebūs jāmaksā, jo jaunu dzīvokli pašreizējā vienīgā dzīvokļa vietā nopirksiet par lielāku summu nekā saņemsiet, pārdodot tagadējo dzīvokli.

Par nodokļa piemērošanu un to, vai Jūsu darījumu apliecinošie dokumenti ļauj saņemt likumā paredzēto nodokļa atbrīvojumu, varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas