E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18944
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Darba devējs algai piemēro prognozēto neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
edijs

Labdien! No šī gada 1. janvāra es sāku saņemt invaliditātes pensiju kopš bērnības 147,23 eiro, kā arī vēl darba algu pēc nodokļiem: 350 eiro. Vai invaliditātes pabalsts skaitās pie algas? Man EDS parāda, ka neapliekamais minimums ir 300 eiro. Ko tas nozīmē?

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms būtu jātiek skaidrībā par to, ko Jūs saņemat no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras kā cilvēks ar invaliditāti – invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Pensiju vai pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, darba devējam ar to nav nekāda sakara. Darba devējs izmaksā algu.

Ja strādājošais saņem pensiju, viņa algai nav neapliekamā minimuma; ja saņem pabalstu, tad ir tiesības uz neapliekamo minimumu. To algai piemēro darba devējs, kuram iesniegta nodokļa grāmatiņa.

No Jūsu situācijas izklāsta saprotams, ka saņemat pabalstu, jo algas nodokļa grāmatiņā (kas atrodas EDS) acīmredzot ir norādīts VID prognozētais neapliekamais minimums. Tas nozīmē, ka darba devējs, aprēķinot izmaksājamo algu un ieturot ienākuma nodokli, ņem vērā prognozēto neapliekamo minimumu – 300 eiro –, tātad ar nodokli apliek tikai daļu algas.

Ja algas nodokļa grāmatiņā atzīmēsiet, ka Jums ir invaliditāte, darba devējs piemēros algai papildu atvieglojumu par invaliditāti. Norāde par invaliditāti ir jāatzīmē pašam.

Ja algu un VSAA maksājumus par invaliditāti saņēmāt jau pagājušajā gadā un ja ir kādas neskaidrības ar nodokļu maksājumiem, jo var veidoties gan pārmaksa, gan piemaksa, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Par 2019. gadu to varēs iesniegt, sākot ar martu. Par šo gadu – nākamajā gadā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas