E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18873
Lasīšanai: 6 minūtes

Ieroča nēsāšanas atļauju izsniedz, ja pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2019
Kristaps

Labdien! Man tika atņemtas autovadītāja tiesības par braukšanu dzērumā. 4 gadi ir pagājuši. Kad varu atgūt ieroča nēsāšanas un glabāšanas atļauju (medībām), un vai eksāmeni jākārto no jauna? Paldies!

A
atbild:
06. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Šobrīd ieroča atļauju izsniegšanas kārtību nosaka Ieroču aprites likums, kas stājās spēkā 2019. gada 10. aprīlī, un tam pakārtotie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 211 “Noteikumi par ieroču atļaujām un par ieroču izņemšanu un iznīcināšanu” (stājās spēkā 2019. gada 15. jūnijā), kā arī MK noteikumi Nr. 210 “Noteikumi par ieroču un munīcijas apriti” (stājās spēkā 2019. gada 15. jūnijā).

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) divdesmit devītā nodaļa “Lēmuma izpildes kārtība par speciālo tiesību atņemšanu un tiesību atņemšanu ieņemt noteiktus amatus” nosaka gan tās institūcijas, kas izpilda lēmumu par speciālo tiesību atņemšanu, gan kārtību, kādā tas izpildāms.

LAPK 309. pants paredz, ka “lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību”. Savukārt, izpildot lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu, izņem visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecības, izņemot velosipēda vadītāja apliecību.

Kārtību, kādā izpildāms lēmums par medīšanas tiesību atņemšanu, nosaka LAPK 310. pants. Proti, lēmumu par medīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izņemot mednieka apliecību. Savukārt, ja persona, kurai atņemtas medīšanas tiesības, izvairās nodot mednieka apliecību, medību noteikumu ievērošanas valsts uzraudzības iestādes to izņem normatīvajos aktos noteiktā kārtībā.

Vienlaikus saskaņā ar Ieroču aprites likuma 23. panta pirmās daļas 7. punktu šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju un ieroču kolekcijas atļauju aizliegts izsniegt fiziskajai personai, kura administratīvi sodīta par alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem, par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, par sīko huligānismu, par maznozīmīga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vai par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, robežsarga, zemessarga vai karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai, – kamēr nav pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes.

Iestājoties likumdevēja norādītajiem apstākļiem, Valsts policija izdod satura ziņā konkrētu administratīvo aktu – lēmumu par atteikumu izsniegt ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju vai ieroču kolekcijas atļauju fiziskajai personai.

Ja fiziskā persona atbilst Ieroču aprites likumā noteiktajām prasībām un uz fizisko personu nav attiecināmi ieroča atļauju izsniegšanas aizliegumi, kurus nosaka Ieroču aprites likuma 23. pants, arī šā panta 7. punkts, tad saskaņā ar MK noteikumu Nr. 211 “Noteikumi par ieroču atļaujām un par ieroču izņemšanu un iznīcināšanu” 2. punktu, lai iegādātos medību, sporta, pašaizsardzības šaujamieročus, to maināmās būtiskās sastāvdaļas vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, fiziskā persona iesniedz attiecīgu iesniegumu (1. pielikums) Valsts policijas reģionālajā pārvaldē atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai, deklarācijā norādītajai papildu adresei vai nekustamā īpašuma atrašanās vietai, kurā paredzēta ieroča un tā munīcijas glabāšana.

Atbilstoši MK noteikumu 18. punktam, lai saņemtu ieroča glabāšanas atļauju (5. pielikums) vai ieroča nēsāšanas atļauju (6. pielikums), fiziskā persona šaujamieroci, tā maināmās būtiskās sastāvdaļas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci atbilstoši normatīvajiem aktiem par ieroču reģistrācijas kārtību reģistrē tajā Valsts policijas struktūrvienībā, kura izsniegusi ieroča iegādāšanās atļauju, un iesniedz vienu fotogrāfiju (3 x 4 cm).

Valsts policijas struktūrvienība ieroča glabāšanas atļauju vai ieroča nēsāšanas atļauju fiziskajai personai izsniedz tajā pašā dienā, kad fiziskā persona šaujamieroci, tā maināmās būtiskās sastāvdaļas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci nodevusi reģistrācijai Valsts policijas struktūrvienībā. Ja ieroča glabāšanas atļauju vai ieroča nēsāšanas atļauju nav iespējams izsniegt tajā pašā dienā, to izsniedz ne vēlāk kā triju darbdienu laikā.

Savukārt MK noteikumu 22. punktā paredzēts, ka pēc iesnieguma izskatīšanas Valsts policijas struktūrvienība pieņem lēmumu izsniegt ieroča glabāšanas atļauju iesniegumā norādītajai fiziskajai personai vai, ja konstatēts, ka uz fizisko personu attiecas Ieroču aprites likuma 23. pantā noteiktie ieroča atļaujas izsniegšanas aizliegumi, atsaka izsniegt atļauju. Ieroča glabāšanas atļauju izsniedz uz laiku, kas nav ilgāks par ieroča īpašniekam izsniegtajā ieroča atļaujā norādīto termiņu.

Sīkāku informāciju var meklēt Valsts policijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas