E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18636
Lasīšanai: 3 minūtes

Sūdzību par pieņemto lēmumu augstāka iestāde izskata 30 dienu laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2019
Inese

Labdien! Vai Salaspils novada pašvaldības policijai ir jāsniedz rakstiska atbilde uz manu iesniegumu? Iesniedzu to, iebilstot pret, manuprāt, nepamatoti uzliktu sodu. (Iesniegumu nogādāju personīgi. Uz tā kopijas ir policijas zīmogs, paraksts, datums.)

A
atbild:
03. decembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Jūsu iesniegumu, kurā apstrīdat, Jūsuprāt, nepamatoti uzliktu administratīvo sodu, var saukt par administratīvā lēmuma pārsūdzēšanu augstākā iestādē. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, savukārt, ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā. Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Proti, tā kā administratīvo pārkāpumu Jums, visticamāk, piemēroja Salaspils novada pašvaldības policijas inspektors (darbinieks), Jūsu iesniegtais iesniegums Salaspils novada pašvaldības policijā (struktūrvienības vadītājam vai Salaspils novada pašvaldības policijas priekšniekam) ir administratīvā lēmuma pārsūdzēšana augstākā iestādē.

LAPK 286. pants paredz, ka sūdzību vai protestu par administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu augstāka iestāde izskata rakstveida procesā 30 dienu laikā pēc sūdzības vai protesta saņemšanas, bet lietās par satiksmes noteikumu pārkāpumiem – pēc visu lietas materiālu saņemšanas. Proti, augstāka iestāde, izskatot sūdzību vai protestu par lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, pārbauda pieņemtā lēmuma likumību un pamatotību.

Atbilstoši LAPK 287. pantam iestāde, izskatījusi sūdzību vai protestu par lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, var pieņemt vienu no šādiem lēmumiem:

  • atstāt lēmumu negrozītu, bet sūdzību vai protestu noraidīt;
  • atcelt lēmumu un izbeigt lietu;
  • grozīt soda mēru ietvaros, kas paredzēti tiesību normā par atbildību par administratīvo pārkāpumu;
  • atcelt lēmumu pilnībā vai tā daļā un pieņemt jaunu lēmumu, ar kuru konstatē personas vainu administratīvā pārkāpuma izdarīšanā un uzliek sodu.

Savukārt, ja Salaspils novada pašvaldības policija Jūsu sūdzību noraidīs un pieņemto administratīvā pārkāpuma lēmumu atstās negrozītu, Jums saskaņā ar LAPK 288. pantu ir tiesības šo pieņemto lēmumu pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc deklarētās dzīvesvietas. Ja personai nav deklarētās dzīvesvietas vai juridiskās personas adrese neatrodas Latvijā, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc administratīvā pārkāpuma izdarīšanas vietas. Vēršam uzmanību, ka augstākas iestādes pieņemtu lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā rajona (pilsētas) tiesā var pārsūdzēt 10 darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas