E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18614
Lasīšanai: 2 minūtes
26
26

Dokumenta juridiskais spēks

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Dace

Vai iestāde var nepieņemt dokumentu, kas parakstīts ar e-parakstu (kuram ir laika zīmogs), ja dokumenta apakšā nav ievietots teikums: “Dokuments ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu”? Paldies!

A
atbild:
21. novembrī, 2019

Iestāde var nepieņemt dokumentu (atdot to adresātam), ja minētais dokuments nav spēkā vai satur tādus būtiskus trūkumus, kas neļauj izskatīt minēto dokumentu pēc būtības.

Dokumenta juridisko spēku nosaka Dokumenta juridiskā spēka likums, kura 2. panta 2. daļa noteic, ka elektronisko dokumentu oriģināliem un to atvasinājumiem piemērojams arī Elektronisko dokumentu likums. Tā kā jautājums skar tikai elektroniskā dokumenta parakstu un atsauci uz parakstu, tad citus kritērijus šī jautājuma kontekstā mēs neskatām.

Elektronisko dokumentu likuma 3. panta 1. daļa noteic, ka prasība pēc dokumenta rakstveida formas attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir elektroniskais paraksts un elektroniskais dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Savukārt šī panta 5. daļa noteic, ka elektronisko dokumentu apritē starp valsts un pašvaldību iestādēm vai starp šīm iestādēm un fiziskajām un juridiskajām personām elektroniskais dokuments uzskatāms par parakstītu, ja tam ir drošs elektroniskais paraksts un laika zīmogs vai elektroniskais paraksts, ja puses šā panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā rakstveidā vienojušās par elektroniskā dokumenta parakstīšanu ar elektronisko parakstu.

Tādējādi, ja dokuments ir elektroniski parakstīts un paraksts satur laika zīmogu, tad minētais iesniegums ir spēkā esošs dokuments un iestāde nevar nepieņemt minēto dokumentu tikai tā iemesla dēļ, ka tas nesatur atsauci uz “parakstu vai paraksta veidu” – “Dokuments ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu”.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas