E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18446
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Darba līguma noteikumi ir saistoši abām pusēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Martins

2012. gadā parakstīju darba līgumu konkrētā uzņēmumā, viss bija korekti. 2018. gada rudenī parakstīju jaunu darba līgumu (mainījās amats), bet pārlasīju iepriekšējo darba līgumu, kur bija noteikts konkrēts darba laiks mēnesī, kā arī konkrēta darba samaksa par šīm nostrādātajām stundām, bet nebiju ievērojis, ka šī darba līguma pielikumā bija noteikti konkrēti laika periodi (pavasarī un rudenī), kad man papildus jānodrošina/jāstrādā diezgan daudz stundu, taču šajā pielikumā nebija noteikta samaksa par šo papildu darbu. Kopējais darba stundu apjoms, par ko man netika samaksāts, ir apmēram 500 stundu gadā (ieskaitot sestdienas, svētdienas un svētku dienas), kas sešu gadu periodā ir vairāk nekā 3000 stundu: naudas izteiksmē tas ir diezgan daudz! Vai ir reāli izrakstīt rēķinu, runāt ar darba devēju (likumīgi!) par to, lai tiek veikta samaksa par šīm stundām? Kad 2018. gadā parakstīju jauno darba līgumu, tajā bija punkts, kas paredz, ka iepriekšējais darba līgums tiek izbeigts. Vai es varu pieprasīt samaksu par veikto papildu darbu? Vai darba devējam nebija pienākums pašam man samaksāt par šīm stundām, nevis man (nejauši ievērot!) pašam kontrolēt darba devēja pienākumus?

A
atbild:
11. novembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu sniegtais situācijas apraksts nav pietiekams, lai sniegtu korektu atbildi par aprēķināto darba samaksu un to, vai tā atbilst 2012. gadā noslēgtā darba līguma noteikumiem.

Lai to vērtētu, ir nepieciešams iepazīties gan ar darba līguma saturu, gan ar informāciju par aprēķināto un izmaksāto atlīdzību – algas lapiņām. Šī konteksta skaidrošanai Jums ar 2012. gada darba līgumu un visām algas lapiņām ieteicams lūgt konsultāciju Valsts darba inspekcijā.

Darba devējam izrakstīt rēķinu darba ņēmējs nevar, jo rēķinu izraksta pakalpojumu sniedzējs atbilstoši noslēgtā uzņēmuma līguma nosacījumiem. Tomēr neizmaksāto darba samaksu var piedzīt.

Ja darba devējs nav pildījis darba līgumā uzņemtās saistības par darba samaksu, tad darbinieks ir tiesīgs vērsties tiesā un piedzīt neizmaksāto darba samaksu. Darba likuma 31. pants paredz, ka visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš. Darbinieki ir atbrīvoti no tiesas nodevu nomaksas, un šos prasījumus tiesa izskata prioritārā kārtībā.

Noslēdzot darba līgumu, puses vienojas par savām saistībām, un abām pusēm ir pienākums saistības pildīt. Tas nozīmē, ka puses ir vienādi atbildīgas gan par to, ka jāzina līguma nosacījumi, gan par to ievērošanu. Ja kāda puse savas saistības nepilda, otrai pusei ir iespēja to novērst, vēršot uzmanību uz šo saistību neizpildi.

Ja faktiski pastāv neapmaksāts darba laiks, tas ir jāpierāda un vispirms rakstveidā jārosina darba devējs to apmaksāt, tad jāvēršas tiesā.

Nodibinot darba tiesiskās attiecības, ar darbinieku tiek noslēgts viens darba līgums, un visas turpmākas darbības, līgumu grozot, tiek noformētas kā vienošanās par darba līguma grozījumiem. Ja Jūsu darba līgums tika izbeigts, ir jābūt dokumentam, kas to nosaka.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas