E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18432
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vidējās iemaksu algas aprēķinam neņem vērā pēdējos 3 mēnešus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2019
Ineta

Labdien! Pēc pirmā bērniņa kopšanas atvaļinājuma man būtu jāiet uz darbu 2020. gada 25. martā. Bet esmu otrā bērniņa gaidībās, un brīdī, kad vajadzēs iet uz darbu, būšu septītajā grūtniecības mēnesī. Kā man jārīkojas? Vai jānostrādā vismaz mēnesis, lai saņemtu tādu pašu maternitātes pabalstu kā iepriekš?

A
atbild:
08. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, to apmēra aprēķinos izmanto vidējo iemaksu algu. Darba ņēmējam iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru izsniegta darbnespējas lapa B.

No 12 mēnešu aprēķina perioda izslēdz grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), aprēķinot pabalstus, izvērtē visu informāciju par apdrošināšanas periodiem, nosaka, kā atbilstoši likumam aprēķināmi pabalsti individuālā situācijā. Tāpēc, lai to uzzinātu, jāvēršas VSAA.

Ar aģentūru varat sazināties, izmantojot e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Turklāt vecākiem ir tiesības pieprasīt VSAA sniegt uzziņu par prognozējamo pabalstu. Administratīvā procesa likuma 98. pants privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā. Par uzziņu nav jāmaksā.

Lai saņemtu šādu uzziņu, jāiesniedz rakstisks iesniegums VSAA.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas