E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18380
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Vai pensionāram tiek kompensēti izdevumi par zobārstniecību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2019
Bencijans

Labdien! Esmu pensionārs (dzimis 1945. gadā). Kādu valsts kompensāciju es varu saņemt par zobu protezēšanu?

A
atbild:
25. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 2.13. un 4.1. punkts paredz, ka no valsts budžeta līdzekļiem apmaksā šādus zobārstniecības pakalpojumus:

  • zobārstniecības pakalpojumus bērniem;
  • pirmreizēju ortodontisko konsultāciju bērniem un ortodontisko ārstēšanu iedzimtu sejas un žokļu šķeltņu gadījumā personām vecumā līdz 22 gadiem;
  • zobārstniecības palīdzību patvēruma meklētājiem akūtā gadījumā;
  • zobu protezēšanu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, kuriem izdevumus par zobārstniecības pakalpojumiem sedz 50% apmērā, bet izdevumus par zobu protezēšanu ar izņemamām plastmasas protēzēm – pilnā apmērā;
  • zobu ekstrakcijas akūtos gadījumos vispārējā anestēzijā pacientiem ar I invaliditātes grupu, kas noteikta psihisko un uzvedības traucējumu dēļ.

Visiem pārējiem iedzīvotājiem, arī pensionāriem, zobārstniecības pakalpojumi ir jāapmaksā pilnā apmērā pašiem.

Pēc LV portāla rīcībā esošās informācijas, dažkārt finansiālu atbalstu saviem iedzīvotājiem zobu labošanai sniedz dzīvesvietas pašvaldības sociālais dienests. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. pants paredz, ka krīzes situācijā, kad ģimene (persona) pašu spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības (ēdienu, apģērbu, mājokli, veselības aprūpi, obligāto izglītību), pašvaldība, neizvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, var piešķirt vienreizēju pabalstu krīzes situācijā. Pabalstu veidus, apmēru un nosacījumus to saņemšanai nosaka katra pašvaldība saistošajos noteikumos.

Ja no pensijas maksājat iedzīvotāju ienākuma nodokli, tad varat iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju un pievienot izdevumu čekus par ārstniecības pakalpojumiem, arī zobārstniecības pakalpojumiem, lai saņemtu pārmaksāto nodokli.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas