E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18361
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem ir sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2019
Diāna

Labdien! Vēlējos uzzināt, kādi pabalsti man pienākas, ja bērnam septembrī palika gads, bērna kopšanas pabalsts bija uz gadu. Šobrīd esmu aizgājusi no darba un kļuvusi par bezdarbnieci. Bet ir gaidāms otrs mazulis. Paldies!

A
atbild:
21. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem maksā bērna kopšanas pabalstu: 42,69 eiro mēnesī.

No bērna viena gada vecuma maksā ģimenes valsts pabalstu: par pirmo bērnu ģimenē – 11,38 eiro; par otro bērnu – 22,76 eiro.

Saskaņā ar likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto personas, kuras saņem bezdarbnieka pabalstu, ir pakļautas pensiju apdrošināšanai, bet netiek veiktas sociālās iemaksas ne maternitātes pabalstam, ne vecāku apdrošināšanai.

Tātad, ja laikā, kurā rodas tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu, kad maksā maternitātes pabalstu, nebūsiet nodarbināta (kas vienlaikus nozīmē – sociāli apdrošināta), tad maternitātes pabalsta un vecāku pabalsta nebūs.

Nosakot tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, galvenais nosacījums ir tas, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā.

Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B. Ja ir tiesības uz maternitātes pabalstu, pēc tam ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas