E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11330
Lasīšanai: 2 minūtes
17
17

Saslimstot atlūguma termiņā, darbnespējas lapu apmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2017
sarmīte

Cilvēks iesniedzis atlūgumu un saslimis. Likums nosaka, ka viņu var atbrīvot mēneša laikā no atlūguma iesniegšanas brīža, tātad arī slimības laikā. Sakiet, lūdzu, kā tiks nodrošināta slimības pabalsta izmaksa B lapai?

A
atbild:
13. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbinieka uzteikuma (atlūguma) iesniegšanas tiesības  ir noteiktas Darba likuma 100. pantā. Tajā paredzēts, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Ja darbinieks uzteikuma laikā saslimst, tad viņa pienākums ir darīt darba devējam zināmu, vai viņš lūdz slimības laiku iekļaut uzteikuma termiņā vai nē.

Slimības laiku neieskaitīs uzteikuma termiņā tikai tad, ja darba devējam to pieprasīsiet rakstveida iesniegumā.

Ja darbinieks pieprasījis slimības laiku neiekļaut uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš attiecīgi pagarinās.

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu – apmaksā darbnespējas A lapu likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā (pirmo dienu neapmaksā, par 2. un 3. darba nespējas dienu maksā ne mazāk kā 75%, no 4. līdz 10. dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas). Darba devējs slimības naudu izmaksā par tām dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Ja darbnespēja ir ilgāka par 10 dienām, no 11. slimības dienas (izsniegta darbnespējas lapa B) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir slimības pabalstu – 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Ja pirmā darba nespējas diena ir, esot darba attiecībās, tad slimības pabalstu izmaksās par visu darbnespējas lapas B periodu, sākot no darbnespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanai.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas