E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18209
Lasīšanai: 2 minūtes

Transportlīdzekļa novietošana neatļautā vietā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2019
Baiba

Vai man ir tiesības pie savas iebrauktuves sētā uz ceļa braucamās daļas turēt automašīnu, ja tā neaizšķērso braucamo daļu? No mašīnas sāna līdz brauktuves pretējai malai ir 3 m 20 cm. Dārza kooperatīvā sabiedrība (DKS) man to aizliedz darīt, jo kooperatīva sapulcē esot nolemts, ka mašīnas jānovieto iekšpagalmā. Ja neievēroju noteikumus, kurš mani var sodīt ar naudas sodu?

A
atbild:
15. oktobrī, 2019

Sākumā jāvērtē, vai attiecīgajai DKS bija tiesības pieņemt lēmumu par transportlīdzekļu kustības (un novietošanas) organizēšanu. Kas ir šīs teritorijas īpašnieks?

Ja DKS ir deleģējums šādus lēmumus pieņemt, tad šādam lēmumam ir jābūt pieņemtam saskaņā ar DKS statūtiem un Kooperatīvo sabiedrību likuma 29. pantu (lēmuma pieņemšana īpašnieku kopsapulcē).

Pēc tam jāvērtē, vai šis lēmums (transportlīdzekļu kustības un novietošanas ierobežojumi) ir legalizēts, t. i., vai attiecīgās brauktuves ir aprīkotas ar atbilstošām ceļazīmēm un šādu ceļazīmju izvietošana ir saskaņota.

Tādējādi, ja minētais lēmums ir pieņemts likumīgi un tā izpildes kontrole ir pašas DKS jomā, tad iespējamiem “sodiem” par šāda lēmuma neievērošanu ir civiltiesiskas (līgumsoda) raksturs un tā piemērošana un izpilde tiek veikta civiltiesiskā kārtā. Līgumsoda piemērotājs būtu DKS (uz attiecīgā lēmuma pamata), savukārt, ja šāda lēmuma realizācijas kontrole ir ārpus DKS kompetences, tad lēmumu par “sodīšanu” var pieņemt kompetentā institūcija (pašvaldības policija), ja attiecīgajā teritorijā ir uzstādītas (un saskaņotas) ceļazīmes, kuras autovadītājs ir pārkāpis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas